maanantai 26. toukokuuta 2014

Ympäristöagentit kauppareissulla

Kävimme tiistaina 13.5. Bi3-ryhmän kanssa tutkimassa koulumme lähikauppojen ympäristömerkittyjen tuotteiden tarjontaa. Jokainen ryhmä sai yhden lähikaupan tutkittavakseen ja listan asioita joita piti löytää. Listaan kuului mm. EU:n luomumerkittyjä tuotteita, Reilun kaupan tuotteita sekä Joutsenmerkin tuotteita. 

Ryhmämme sai kaupakseen Valintatalon, jossa tarjonta oli hiukan niukkaa mitä tuli luomutuotteisiin. Reilun kaupan tuotteita tosin löytyi sitäkin enemmän esim. kahveista ja jäätelöistä. Myös avainlippua löytyi yllättävän monista erilaisista tuotteista. Ryhmämme piti myös vertailla ympäristömerkittyjen tuotteiden ja tavallisten tuotteiden hintaeroja. Yllättävää oli, että usein ympäristömerkityt tuotteet olivatkin halvempia. Yllättävää oli ettei mehuista löytynyt juurikaan ympäristömerkkejä vaikka esim. appelsiinimehu tuotetaan muualla. Piti myös huomioida olivatko kaupan kylmäkaapit sekä pakastealtaat ovellisia ja totesimme ettei energiansäästöä oltu juurikaan huomioitu. Kiinnitimme myös huomiota siihen, että Valintatalosta löytyi myös ekologiset kangaspussit hedelmille ja vihanneksille, tosin ne olivat hyvin pienikokoisia, joten emme usko että niihin mahtuisi kovin montaa esim. omenaa.

Pidimme tästä työstä, sillä se oli soveltaa ja pääsi käytännössä hyödyntämään opittua. Lisäksi työssä oli hyvin arkipäiväistä asiaa, koska on hyvä osata valita erilaisia tuotteita kun tietää mitä ympäristömerkit tarkoittaa ja mitä niiden saamiseen vaaditaan. Työn tekeminen oli äärimmäisen mielenkiintoista ja oli yllättävää huomata kuinka vähän joitakin ympäristömerkkejä löytyy tuotteista. Oli mukavaa päästä ulos luokasta tekemään töitä. Oli myös kiinnostavaa vertailla tunnin lopuksi eri kauppojen tuotevalikoimaa sekä hintoja ja ympäristömerkkejä. Oli kiva huomata että jo käytössä olevissa tuotteissa esim. teessä tai mehussa olikin ympäristömerkki. 

Teksti: Dounia Ait Brahim ja Elina Johnston

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.