maanantai 26. toukokuuta 2014

George Pólya ja ongelmanratkaisun taito ( Kurssi Matemaattisia malleja I )

George Polya oli unkarilainen matemaatikko, joka on jättänyt historiaan jäljen pätevillä ongelmanratkaisutaidoillaan. George Polya syntyi vuonna 1887 juutalaiseen perheeseen Budapestissä. Polyan perheeseen kuului isä Jakab ja äiti Anna. Heidän lisäksi Georgella oli neljä sisarusta. Polyan isä menehtyi pojan ollessa alakouluiässä. Nuoruudessaan Polya opiskeli paljon kieliä ja filosofiaa. Hän kertoi matematiikan olevan "ihan OK". Nuori George kokeili siipiään yliopiston eri tiedekunnissa monissa eri maissa. Hän opiskeli mm. Budapestin, Wienin ja arvostetun Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. George Polya oli myös yhteensä kolmen eri maan kansalainen vaihtaessaan usein asuinpaikkaansa. Hän syntyi Unkarin kansalaiseksi, mutta muutti Sveitsiin pitkäksi aikaa ollessaan 31-vuotias. Seuraava asuinpaikka pitkän aikaa oli Kalifornia, jonne hän muutti 60-vuotiaana. Siellä hän myös nukkui pois ollessaan Yhdysvaltojen kansalainen 37 vuoden ajan. George Polya tunnetaan paraiten hänen ongelmanratkaisutaidoistaan. Hän kehitti vuonna 1945 nelivaiheisen opastuksen matemaattisten ongelmien ratkaisuun.

Kuinka ratkaista se:

1. Ensin on ymmärrettävä ongelma

Erittäin ilmeinen vaihe, jota ei edes mainita matikan tunnilla. Silti vaihe on varmasti vaiheista tärkein, sillä et voi lähteä ratkaisemaan ongelmaa, joka on sinulle puoliksi pimennossa.

2. Tee suunnitelma ongelmanratkaisuun

Suunnittele kuinka lähdet ratkaisemaan tehtävää. Löydä henkilökohtainen keino ongelmanratkaisuun. Voit esimerkiksi piirtää kuvan tai luonnostella, jos se auttaa tehtävän hahmottamisessa.

3. Toteuta tehty suunnitelma

Tämä vaihe saattaa olla helpompi kuin suunnittelu. Kyseinen vaihe on erittäin tärkeä ja siinä lasket tehtävän siten, kuinka aikaisemmassa vaiheessa mietit laskevasi.

4. Katso taaksesi

Mieti, onko jotain paremmaksi hiottavaa. Tarkistusvaihe.

 

Jos laskemasi on väärin, voit toistaa vaiheet uudestaan. On myös mahdollista, että olemassa on pienempi ongelma, joka sinun on läpäistävä ennen uuden yrittämistä.

 
Kirjoittanut Heini Äikäs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.