maanantai 26. toukokuuta 2014

Teemana talous ja sukupuoli: naisten ja miesten asema Suomen liikevaihdoltaan suurimmissa yrityksissä

Kävin läpi muutamia Suomen suurimpia yrityksiä ja niiden johtoa. Päädyin tulokseen, että miehiä on selvästi enemmän suurien yritysten johtotehtävissä. Naisten ja miesten asemia alemmissa viroissa oli vaikeaa löytää, joten jätin sen esseen ulkopuolelle.
 
Eli, Suomen suurimpia yrityksiä on; Neste oil, (Nokia), SOK eli Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, Stora Enso, UPM kymmene, Kesko ja KONE. Liikevaihdoltaan massiiviset yritykset näkyvät jokapäiväisessä elämässämme ja jokainen näistä yrityksistä on miltei täysin miesjohtoisia.
 
Ääripäinä on Kesko, jonka  hallituksessa ei istu yhtään naista, ja KONE jossa istuu jopa neljä naista kymmenestä hallituksessa. Useimmissa yrityksissä naisia oli hallituksessa yksi tai kaksi.
 
Kävin läpi myös maailman suurimpia yrityksiä. Kolme suurinta on ExxonMobil (suomalaisittain tunnettu essona), Apple ja Gazprom. Näistä kaksi ensimmäistä on Amerikkalaisia ja Gazprom Venäläinen. Heidän hallituksistaan en löytänyt ensimmäistäkään naista.
 
Eli väite, että miehiä on enemmän suurien yritysten johdossa on tosi. Mistä tämä johtuu en tiedä, ja sitä voi vain arvailla.
 
Kirjoittanut Mika Stirkkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.