perjantai 23. toukokuuta 2014

Äidinkielen ja kirjallisuuden kurssi 5:n kirjallisuusprojekti

En ole ikinä ennen tehnyt töitä  koulunkäyntiin, opiskeluun tai opetukseen tarkoitettua Fakebook-sivustoa käyttäen. Sivusto on luotu yleisesti tunnetun Facebook-sivuston pohjalta. Sen toiminnot eivät aivan vastanneetkaan Facebookin malleja, mutta tämä ei ollut suuri ongelma. Sivusto on luotu, koska Facebookiin virheellisen tai keksityn profiilin luominen on laitonta, ja tämä sivusto mahdollistaa vaikkapa esimerkiksi kaltaistemme opiskelijoiden luoda fiktionaalisille hahmoille profiileja ”sosiaaliseen mediaan”.

Pareittain luimme kirjat. Ensi kirjoitimme kukin oman kirjallisuusesseemme.   Lukemisen pohjalta loimme valituille kirjan henkilöhahmoille Fakebook-profiilit. Tarkoituksenamme oli pohtia näiden henkilöhahmojen elämää, heidän päivittäisten tilapäivitystensä  ja keskustelujensa avulla. Lisäsimme kohteita, joista hahmomme olivat tykänneet, ja kirjan muita hahmoja heidän profiilinsa ystävälistalle.

Tällaisen työn avulla opettajan on helppo arvioida, kuinka hyvin olemme syventyneet kirjaan, sen tapahtumiin ja sen hahmojen välisiin suhteisiin. Fakebook-profiilin seinällä julkaistut keskustelut ovat tietenkin mielikuvituksemme tuotetta, mutta perustuvat hahmojen kirjassa tekemiin valintoihin ja heidän persoonallisuuksiinsa. Oppilaana en ehkä saanut kirjasta sen enempää irti kuin ilman tätä työtä, mutta opiskeleminen ja kirjan analysoiminen oli todella paljon mielekkäämpää.

Henkilökohtainen mielipiteeni tällaisesta työskentelystä on se, että kun opiskelumetodit ja opetustavat muuttuvat, tällainen on hyvä tapa toteuttaa se. Vaikkei kyseessä olekaan aito sosiaalinen media, ja sivustossa on omat hankaluutensa, työn tekeminen oli helppoa ja jossain määrin hauskaa. Kritiikkiä antaisin sivuston vaikeakäyttöisyydestä ja yksipuolisuudesta, mutta idea on toimiva, ainakin kyseiseen työhön, jota me teimme.


Leo Henrioud

Tämän Fakebook-sivun on tehnyt Petra Pyykönen jaLaura Pylvänen Nuoren Wetherin kärsimyksistä: http://www.classtools.net/FB/1622-2mzsQc

Tämä on puolestaan Anni Kuosmasen tekemä profiili Molieren Ihmisvihaajasta:
http://www.classtools.net/FB/1996-nfbtDB

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.