maanantai 26. toukokuuta 2014

Teemana talous ja sukupuoli: sukupuolten välinen palkkaero Suomessa


Ajattelin tutustua dataan, jossa vertailtiin maailman eri valtioiden miesten ja naisten välisiä palkkaeroja. Datana käytin EU:n viraston tekemää tutkimusta, joka tehtiin helmikuussa 2014. Toinen data tuli Time lehden sivuilta ja sekin oli tämän vuoden maaliskuussa.          

Ajattelin, että Suomi olisi todella hyvä tässä vertailussa muita maita vastaan. Suomi olikin todella huono vertailussa. Suomi oli maailman top 20 huonoimmassa sijalla 11. Euroopan maista vain Saksa ja Viro olivat huonompia. Huonoon tulokseen voi olla syynä se, että dataa ei ole kovinkaan paljoa muualta kuin Euroopasta ja isoista teollisuusmaista. Löysin myös HS artikkelin, joka kyseenalaisti tutkimuksen todenmukaisuuden.  Siinä on tilastokeskuksen dataa ja artikkelissa kerrotaan tutkimuksen puutteista.

EU:n datassa Suomen sukupuoltenvälinen palkkaero oli 19%. Siinä verrattiin kaikkia palkansaajia keskenään. Jos taas verrattaisiin samasta työstä miestä ja naista luku olisi 6%. Joten tieto mitä nämä kaksi muuta tekijää: Times ja EU:n virasto välittävät on harhaan johtavaa.

Tämä tutkimus on osoittanut, että tilastoja ei kannata aina uskoa suoraan ja miehet ovat keskimäärin parempi palkkaisilla aloilla. Siihen kysymykseen, että miksi miehet ovat parempi palkkaisilla aloilla, en osaa vastata.
 
Kirjoittanut Pietari Lehtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.