maanantai 26. toukokuuta 2014

S23.1-ryhmän ilmiöterveiset

Kesäloma häämöttää jo nurkan takana, joten lienee aika päivittää tänne Tylyn ilmiöihin myös S23.1-ryhmän terveiset. S23-kurssin nimi on Kielellä vaikutetaan, ja kurssin opetussuunnitelma rakentuu vaikuttamisen ympärille. Kurssilla pohditaan vaikuttamista esimerkiksi lehdissä, kaunokirjallisuudessa, mainoksissa ja internetissä.

Työskentelytavat ja ilmiöt kurssilla

Kurssimme ilmiöiksi valikoituvat sukupuolisuus ja elokuva. Ilmiöitä käsittelimme vaikuttamisen näkökulmasta. Kurssillamme ei ollut yhtä isoa koetta, vaan tuntiprojekteille annettiin aiempaa enemmän painoarvoa. Lisäksi teimme paljon vaikuttamiseen liittyviä vanhoja yo- ja preliminääritehtäviä ja yritimme tutustua yo-kokeen erilaisiin tehtävätyyppeihin ja niiden arviointiin aina yksittäisten tehtävien teon yhteydessä.

Mainosanalalyysitehtäviä ja elokuvaa
Elokuva näkyi kurssimme ilmiönä selkeimmin siinä, että pääsimme mukaan molempiin koulumme järjestämiin elokuvatapahtumiin: American Vagabond -näytökseen ja Orion-elokuvateatteritapahtumaan. Jälkikäteen pohdimme elokuvia ja niiden vaikuttavuutta yhdessä. Molemmissa elokuvissa oli näkyvissä myös toinen ilmiömme sukupuolisuus.

Sukupuolisuuteen palasimme kurssilla tarkemmin, kun käsittelimme erilaisia mainoksia ja suomalaisia aikakauslehtiä. Sekä mainosten että lehtien kohdalla sukupuolisuutta oli mielenkiintoista analysoida. Tunneilla esimerkiksi huomattiin, että naistenlehdissä esiintyy hyvin vähän miehiä ja nämä harvatkin esitetään lehdissä naisnäkökulman kautta. Lehtimainosten kohdalla keskeinen havainto taas oli, että nuoren naisen kuvalla voi mainostaa melkein mitä vain.

Kurssin tunneilla koetimme tehdä mahdollisimman paljon töitä erilaisissa ryhmissä. Kielioppitehtäviä teimme varsin paljon kirjasta, mutta muuten koetimme tehdä esimerkiksi pieniä tutkimustöitä. Viimeisellä tavallisella oppitunnilla kurssillamme vieraili Reeta Heino Nuorten Akatemiasta. Reeta piti meille draamatyöpajan, jossa matkustimme Etelä-Amerikkaan ja näyttelimme paikallisia ihmisiä. Mietimme myös, miten voisimme vaikuttaa ihmisten työoloihin toisella puolen maapalloa.
  
Nuorten Akatemian Maailman kuvat -draamatyöpaja
Lopuksi

Kurssimme on nyt melkein lopussa, jäljellä on enää palautustunti. Palautustunnilla pohdimme ilmiöpohjaisen projektiopetuksen eroja normaaliopetuksen kanssa ja annamme palautetta puolin ja toisin. Jakso on ollut jännittävä, joten puhuttavaa varmasti riittää.


Teksti ja kuvat: ISA
Ensimmäisessä kollaasissa näkyvä mainosanalyysityö: Maria Adoul, Shkal Hossain Mohammad ja Namra Waheed

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.