perjantai 30. toukokuuta 2014

Energiaa Helsingissä

Kävimme Fysiikka 7-ryhmän kanssa vierailulla Helsingin Vanhankaupungin Voimalamuseossa, se on Helsingin vanhin käytössä oleva voimalaitos ja se on avoinna kesäisin museovieraille. Tämä vierailu liittyi erityisesti Tylyn ilmiöstä energiaan eli vesivoimaan sekä sähköntuottoon induktion avulla.


Kuva 1. Tässä näkyy vesiputous, mistä voimala saa energiansa. Virtauksen myötä se kulkeutuu turbiineihin, jotka alkavat pyöriä veden virran mukana.
'
Kuva 2. Rikki mennyt turbiini oli nostettu yleisön nähtäväksi, tämä toi hyvin konkreettista kuvaa voimalan toiminnasta.

Opas kertoi turbiinin haljenneen keskeltä sen vuoksi, että toiseen osaan oli ilmeisesti jäänyt jokin rautakappale kiinni ja se ei päässyt enää pyörimään vapaasti.

Sen jälkeen kun opas oli kertonut voimalan historiasta ja yleisesti toiminnasta niin lähdimme sisään katsomaan hammasrattaita, jotka nykyään pyöri sähkön avulla. Näimme myös valtavat pumput jotka olivat vielä toiminnassa.

Kuva 3. Toinen kahdesta hammasrattaasta.

Kuva 4. Toiminnassa oleva vanha generaattori oli hieno näky!

Päivän päätteeksi pääsimme tekniikan museoon pelaamaan hauskaa TekGame:ä. TekGame oli innovaatio peli, jossa keräsimme mobiililaitteella pisteitä eri tehtävistä. Peli oli suunnattu vähän nuoremmille, mutta meidän ryhmä otti silti ilon irti pelistä ja koko päivästä!Kuvat 4. ja 5. TekGame voittajat "PowerPuffGirls" ja kuva yhdestä rastista.

Hyvää ja energistä kesää TYLY!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.