maanantai 19. toukokuuta 2014

Kulttuuri ja sukupuolisuus

Äidinkielen ja kirjallisuuden kolmannella kurssilla ilmiönä oli sukupuolisuus erityisesti aikuistumisen näkökulmasta. Kurssilla osallistuttiin Annantalon kulttuurikurssiin Kohta 18, jonka tarjoamana kolmoskurssilaiset pääsivät tarkastelemaan ilmiöitä eri taiteenlajien ja näkökulmien valossa. Kurssin alussa ohjaaja, kuvataiteilija Teemu Mäki kävi kertomassa ohjaajan, käsikirjoittajan ja kuvataiteilijan työn eroista sekä teemasta rakkaus taiteessa ja filosofiassa.

Miehisen aikuistumisen näkökulman sukupuolisuuteen kurssilaisille antoi Maarit Lallin ohjaama Kohta 18 -elokuva ja näyttelijätapaaminen. Elokuvan amatöörinäyttelijät Henrik Mäki-Tanila ja Anton Thompson Coon kertoivat elokuvan synnystä ja tekemisestä ennen elokuvan katsomista Kino Engelissä. Ohjaajan näkökulmaan ryhmäläiset pääsivät tutustumaan jokaiselle omaksi annetusta Image -lehdestä, jossa oli laaja haastattelu ohjaajasta. Elokuva sai ryhmäläiset pohtimaan perhesuhteita ja lukioikäisten helsinkiläisten poikien aikuistumista.

Naisnäkökulmaa ilmiöön saatiin Uuden tanssin keskuksen Zodiakin Vuosirenkaat -tanssiesityksestä, jossa ilmiötä tarkasteltiin viitenä eri vuosikymmenenä syntyneen naisen elämän kautta. Nykytanssin ilmaisukeinoihin ryhmä pääsi tutustumaan työpajassa, jota pitivät Vuosirenkaan koreografi Virva Talonen ja tanssija Heidi Masalin. Nykytanssi oli monelle opiskelijalle uusi tuttavuus, mutta silti sen kautta päästiin hyvin pohtimaan kehollisen muistin ja muistojen teemaa.

Helsingin Kaupunginteatterin Kattona tähtitaivas -esitys miellytti ryhmäläisiä sen realistisuuden ja kaikkia koskettavien aikuistumisen ongelmien takia: Kuka on paras kaveri?  Miltä pitää näyttää?  Miten käyttäytyä?Miten saada ihastuksen huomio? Esityksessä oli myös koskettavana teemana äidin sairastuminen ja kuoleminen. Miten aikuistuva nuori voi selvitä tästä kaikesta? Esitystä purettiin teatteri-ilmaisuohjaajan Katja Kaulasen työpajassa.

Kurssin lopuksi vierailtiin Bonnierilla, jossa kustannuspäällikkö Saara Tiuraniemi kertoi kustantamotyöstä. Tämän lisäksi kirjailijat Salla Simukka (mm. Lumikki -trilogia), Elina Rouhiainen (Susiraja -sarja) ja Annukka Salama (Faunoidit -sarja) kertoivat kirjailijaksi tulemisesta, kirjoittamisprosessista ja kirjojensa teemoista. Jokainen ryhmäläinen sai valita itsellensä omaksi jonkin kirjailijan kirjan sekä pyytää kirjaan nimikirjoituksen.

Vierailuiden lisäksi luettu kirjallisuus, lyriikka, novellit ja draama, sekä kokonaisteoksena romaani ja kuunneltujen musiikkien sanoitukset ja kirjoitusharjoitukset liittyivät kasvamiseen, rakastumiseen ja identiteettin kehittymiseen.

Kustannuspäällikkö Saara Tiuraniemi ja kirjailija Salla Simukka esittelevät Lumikki-trilogiasta tehtyä kirjatraileria. Salla Simukka kertoi kirjailijan työstä ja kirjojen synnystä. Esittelyhetkellä Lumikki-trilogian oikeudet oli myyty 43 maahan, ja kirjailija oli saanut edellisestä kirjastaan Topelius -palkinnon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.