maanantai 26. toukokuuta 2014

Teeman talous ja sukupuoli: miten koulutustaso vaikuttaa palkkaan?


 

Henkilön koulutustaso nykyisessä yhteiskunnassamme vaikuttaa hyvin vahvasti, paljonko saat palkkaa, kuten alla olevasta kuvasta näkyy ( kuva on Yhdysvalloista). Vielä 1900- luvun puolivälissä oli mahdollista kohota alempi arvoisesta työstä saman alan johtoportaaseen ilman juuri minkäänlaista koulutusta. Esimerkiksi olit lautapoikana työmaalla, mutta pystyt kohoamaan johtoportaaseen kyseisestä hommasta ilman koulutusta. Nykyään korkeasti koulutetut henkilöt tulevat suoraan koulun penkiltä firman ylempi arvoisiin tehtäviin, tekemättä alempiarvoisia työtehtäviä.

 


 
Koulutus on ihmisen lähes tärkein hyväpalkkaisen työn takaaja. Joissakin maissa koulutus maksaa, ja siitä johtuen köyhemmällä väestöllä ei ole aina varaa laittaa lastansa kouluun. Rikkailla on taas varaa maksaa kalliita lukukausimaksuja ja heidän lapsensa nauttivat hyvälaatuisesta opetuksesta. Täten rikkaiden lapsilla on paremmat ja hyvinkin paljon todennäköisimmät mahdollisuudet päästä hyväpalkkaiseen työhön. Jos otetaan koulutuksen vaikutus palkkaeroihin Suomessa vertailuun, on Suomi tasavertaisempi ja kaikilla on mahdollisuus hyvään koulutukseen, joka kustannetaan veronmaksajien rahoilla.

 

Koulutuksen pituudella on myös yleisesti positiivinen vaikutus ns. “vaikeammille aloille” pyrittäessä ja samalla on suurempi mahdollisuus tienata enemmän ja neuvotella palkan suuruudesta työnantajan kanssa. Näin ei tietenkään ole kaikissa tapauksissa, joissa työ on ns. “kutsumustyö”, esimerkiksi opettaja. Toisaalta, jos työntekijä joka on saavuttanut erittäin korkean koulutustason tietyllä alalla, mutta ei suostu työskentelemään pienempipalkkaisessa ja “alempitasoisessa” työssä, voi työttömyys olla uhka hänelle.

 

Mitä pidempi ja tasokkaampi koulutus, sitä suuremmalla mahdollisuudella on tienata kahisevaa oikein kunnolla.


Kirjoittaneet Vikke Laine ja Janne Juurio 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.