perjantai 30. toukokuuta 2014

Ke 4 -opiskelijat järjestivät ilmiömäisen LapsiEnergiatapahtuman!


Keskiviikkona 28.5 järjestimme kemian neloskurssilaisten kanssa ja Anne Maria Mäkelän avustamana Lapsienergiaa -tapahtuman opettajien lapsille ja heidän kavereilleen. Tapahtuman pohjalla oli ajatus esitellä lapsille kemiaa hauskalla ja elämyksellisellä tavalla sekä viidennen jakson ilmiöpohjaisuuden energiateemaa.


Paikalle saapui seitsemän lasta, joille ryhmäläiset esittelivät kokeellisen kemian töitä. Lapset saivat itsekin osallistua aineiden mittailuun ja yhdistelyyn. Työpisteissä nähtiin mm. “elefantin hammastahnaa”, vetyraketti sekä väriä tietyin aikavälein vaihtava jodikello. Lapset olivat innoissaan kokeista ja innokkaina avustivat isompia opiskelijoita valkoiset takit päällään, suojalasit päässään ja kumihanskat kädessään. Lopuksi isommat opiskelijat näyttivät muutaman vähän vaativamman kokeen vetokaapissa. Ensimmäisenä nähtiin kirkkaana palava nallekarkki koeputkessa, jonka jälkeen seuraavassa kokeessa näimme salamointia ja ukkosta muistuttavaa toimintaa koeputkessa. Päivä huipentui molekyylien rakennuskilpailuun. Lapset saivat itse koota taululle heijastettuja molekyylejä pienistä molekyylimallinnukseen tarkoitetuista “atomipalloista”, jotka taitavat olla tuttuja kaikille kemian kursseja käyneille... Lopuksi osallistujat saivat todistuksen osallistumisestaan, sekä kotiinviemiseksi “Heureka-Auringon” ja tietysti karkkia.


Tapahtuma onnistui loistavasti, vaikkakin yksi kokeista ei mennyt ihan suunnitellulla tavalla. Lapsilla ja isommillakin lapsilla oli hauskaa. Oli mukava tehdä kouluajalla jotain vähän erilaista tunneilla kökkimisen sijasta. Oli mahtava nähdä jännittyneisyys, innostuneisuus ja aito uteliaisuus lasten kasvoilla. Voihan olla, että joukossamme olikin tulevia kemistejä…


Cecilia & Liina

 Luurankoystävämme toivotteli lapset tervetulleiksi tapahtumaan. Salakirjoituksen syanidit värjäytyivät sinisiksi ja punaisiksi rauta(III)kloridikäsittelyssä.
 Tyttöjen liuokset olivat tarkat ja jodikello toimi loistavasti!
 Hiukan vain koeputkessa salamoi ja ukkosti .. ja nallekarkit saivat ilotulituksessa kyytiä!
 Jännitys tiivistyy. Molekyylimallinnuskisa vauhdissa!
Saimme purkauksenomaisesti huoneeseemme lisää happea - ei mitään vaarallista siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.