maanantai 26. toukokuuta 2014

Teemana talous ja sukupuoli: mitkä alat ovat naisvaltaisia?


Perinteisesti naisvaltaisina aloina on pidetty sosiaali- ja terveydenhuolto, kauneudenhoito ja kaupan alaa. Etsiessäni tietoa naisvaltaisista aloista törmäsin jatkuvasti samoihin oletuksiin. Vastaani tuli toistuvasti samat ammatit kuten kätilöt, hammashoitajat, terveydenhoitajat ja kauneudenhoitajat. Miesvaltaisimpina ammatteina on taas perinteisesti pidetty esimerkiksi nuohoojia, sähköasentajia, putkiasentajia ja junankuljettajia.

Etsin oletuksia vastaan virallista tietoa naisvaltaisista aloista. Tilastokeskuksen mukaan ammattiryhmät ovat todella jakautuneet voimakkaasti sukupuolen mukaan miesten ja naisten töihin. Joka kolmas työskenteli vuonna 2008 ammattiryhmissä, joissa 90 % tai enemmän oli samaa sukupuolta.

Suurimpia naisvaltaisia aloja olivat todellakin erilaiset hoitoalan ammatit, kuten lähihoitajat, sairaanhoitajat, sihteerit sekä lastenhoitajat. Naisista 29 % työskenteli ammattiryhmässä, jossa naisia oli vähintään yli 90 prosenttia. Naisista vain alle 2 % oli uskaltautunut tyypillisiin miesten ammatteihin, kuten ajoneuvojen kuljettajat, rakennustyöntekijät ja koneasentajat ja konekorjaajat.

Muita naisvaltaisia ammattiryhmiä olivat myyjät, siivoojat ja tarjoilijat sekä peruskoulun ja lukion opettajat. Näissä ammateissa naisia oli selvästi suurin osa, noin 60 - 90 %.

Aloja joilla miehiä ja naisia oli lähes saman verran, olivat myyntineuvottelijat ja edustajat, myymälänhoitajat ja kauppiaat, valtion hallinnon erityisasiantuntijat ja ammatillisten oppilaitosten lehtorit. Ammattiryhmiä joissa oli miehiä ja naisia täysin saman verran, olivat esimerkiksi erikoislääkärit, toimittajat sekä talous- ja hallintojohtajat.

Oletukseni osoittautui siis oikeaksi, sosiaali- ja terveydenhoito ja muut hyvinvointiin liittyvät alat todella olivat suurimpia naisvaltaisia aloja. Kuitenkin nykyään jakautuminen sukupuolen mukaisiin töihin on pienempää kuin vanhemmilla sukupolvilla. Miesten on esimerkiksi nykyisen taloustilanteen takia pakko hakea useammin töitä naisvaltaisilta palvelusaloilta.

Kirjoittanut Mai Myllyneva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.