perjantai 23. toukokuuta 2014

New in Town- musikaaliproduktio








”Tyttö tai poika, jonka perheessä on jotain kurjaa ym. Itkee ja joku hahmo tulee huoneeseen (esim. Peter Pan) ja vie ihmeelliseen seikkailuun, jossa kohtaa eri elokuvahahmoja, rakastuu, tapahtuu kauheita, ”herää”, lähtee esim. juna-asemalle säntäilemään, salaperäinen hahmo tarjoaa apua, vie junaraiteiden seinän läpi ”jonnekin”, pääsee ongelman lähteille uudestaan, ratkaisee ongelman, pelastuu ja pääsee kotiin”.

Tässä musikaalin ”New in Town” käsikirjoituksen ensimmäinen aihio, joka syntyi tavatessamme maaliskuisena perjantai-iltapäivänä musikaalikurssilaisten kanssa ensimmäistä kertaa. Noin 30 opiskelijaa oli paikalla ja pienissä 3-5 hengen ryhmissä he kehittelivät ideoita musikaalin käsikirjoituksen pohjaksi sekä ehdottelivat erilaisia roolihahmoja sekä musiikkia kevään ELOKUVA-teemaiseen musikaaliin.


 5. jakson alussa alkoi varsinainen työskentely. Tarinaa kirjoitettiin eteenpäin opiskelijoiden improvisaatioiden pohjalta pienen opiskelijoista sekä ilmaisutaidon ja musiikinopettajasta koostuvassa käsikirjoitusryhmässä. Pääosaesittäjät ja muut henkilöhahmot valittiin. Ryhmässä on 38 opiskelijaa, joista noin 10 on mukana musikaaliorkesterissa ja loput näyttelemässä, laulamassa ja tanssimassa.

Huhtikuu työskenneltiin kahdessa osassa: musiikin tunneilla harjoitettiin opiskelijoiden ehdottamaa musiikkia ja juhlasalissa ideoitiin kohtauksia erilaisten draamallisten harjoitusten kautta. Lisäksi 3 opiskelijaa suunnittelivat koreografioita niin koko ryhmälle kuin pienelle sooloryhmälle. Kuviksen tunneilla opiskelijat tekivät myös tarpeellista rekvisiittaa. 

Millaisellekohan roolihahmolle alla olevan kuvan asuste kuuluu?













Toukokuun alkupuolella vietimme yhden lauantain koululla ”musikaalileirillä”. Musikaaliorkesterikin siirtyi vihdoin juhlasaliin ja sinne rakennettiin myös esityksessä tarvitsemamme jatkolava. 2-4 opiskelijaa suunnittelee ääni- ja valotehosteet sekä vastaa lavatekniikasta.




Tänään olemme siinä pisteessä, että ensi-iltaan on enää noin viikko ja kiire, taiteelliset näkemyserot sekä jatkuva odottelu kiristävät välillä hermoa. Onneksi silloin, kun päästään laulamaan ja tanssimaan, ja alkaa tekemisen meininki, kääntyy vakavinkin suupieli hymyyn. Sillä niin kuin eräs porukasta sanoi: ”Olen tullut tänne laulamaan ja tekemään!”









Mitä erikoista sitten on Etu-Töölön lukion musikaaliprojektissa? Tehdäänhän musikaaleja yhdessä jos toisessakin lukiossa. Ja mikä tästä musikaalin teosta tekee ilmiöpohjaista?
  • Meillä ei ole valmista käsikirjoitusta. (Sitä on kyllä välillä kaivattu…) Viime vuonna Robin Hood- musikaalissa oli valmis, vanhastaan tuttu tarina varkaasta, joka ryöstää rikkailta ja antaa varat köyhille. Toisaalta, opiskelijoiden kanssa ideointi on erittäin innostavaa, ja se, että opiskelijat pääsevät itse kirjoittamaan repliikkejä ja kehittämään roolihahmoaan, tekee niistä uskottavia ja sitouttaa ryhmää projektiin.
  • Kirjoitamme käsikirjoituksen juuri tälle keväälle valitun ilmiön pohjalta. Tammikuussa valittiin opettajakunnan ja opiskelijryhmien ehdotusten pohjalta projektijakson ilmiöiksi ELOKUVA, SUKUPUOLISUUS sekä ENERGIA. Sanomattakin on selvää, että tuo elokuva istui musikaalimaailmaan kuin porkkana lumiukon päähän. Tosin, sukupuolisuus ja (lava)energiakin kulkevat kuin huomaamatta mukana.
  • Ilmiötä tutkittiin tutustumalla elokuvien hahmoihin ja pohtimalla, edustavatko ne hyvää vai pahaa, ja millaisia vastavoimia hahmot tuovat musikaalin teemaan.
  • Elokuvahahmot valittiin lukuisista ehdotuksista musikaaliin niin, että ne palvelevat tarinan ns. symbolist tasoa, esimerkiksi äiti-tytär- suhde, ihastuminen, selviytyminen uudessa tilanteessa – seikkailu, omien epävarmuuksien kohtaaminen - itseluottamuksen löytyminen jne.
  • Opiskelijat osallistuivat kaikkeen ideointiin: juonen kehittelyyn, roolihahmojen luomiseen, puvustuksen ideointiin ja hankintaan, koreografian tekemiseen ja harjoituttamiseen, äänentoistotekniikan kasaamiseen, valosuunnitteluun, lavasteiden tekoon, kappalevalintoihin ja äänimaiseman rakentamiseen.




Vajaa viikon päästä koittaa ensi-ilta. Monessa mielessä liian pian, onhan 1 jakso lyhyt aika tällaiseen produktioon (monissa lukioissa musikaaliprojektiin käytetään 6-12kk emmekä mekään ole löytäneet mitään pikaopasta prosessin nopeuttamiseen). Innostunut ryhmä ja sitoutuneet pääosaesittäjät ovat onnistumisen edellytys!

Saammeko kokonaisuuden toimimaan vai kaatuuko korttitalo? Tule katsomaan ti 27.5 klo 18!


Kaikki kuvat ovat musikaaliharjoituksista.

Kuvat ja teksti: Sanna Pasanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.