Tove Janssonin uraa käsittelevä juhlavuoden näyttely Tee työtä ja rakasta Ateneumissa on mitä sopivin vierailukohde monessa eri oppiaineessa. Vierailuja näyttelyyn on tehty ainakin kuvaamataidon, ruotsin ja äidinkielen tunneilla. Osa opiskelijoista on päässyt kiertämään näyttelyn useampaan kertaan eri aineiden tunneilla. Siinäpä ilmiöpohjaisuutta kerrakseen.
Äidinkielen kolmoskurssin nimi on kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa ja kurssilla käsitellään runoa, novellia ja draamaa. Näitä tekstilajeja luetaan, analysoidaan, kirjoitetaan ja sovelletaan. Janssonin uraa ja töitä käsittelevä näyttely sopi mainiosti kurssin sisältöihin. Janssonin tuotanto sopii myös hyvin yhteen viidennen jakson ilmiöömme, sukupuolisuuteen.
Kierrellessään näyttelyä opiskelijat tekivät samalla näyttelyn tauluihin liittyviä tehtäviä. Tehtävänä oli muun muassa etsiä tauluja, joista löytyy surua, tai tauluja, jotka tekevät iloiseksi. Tove Janssonin omakuvia tutkimalla piti pohtia, millainen kuva taiteilijasta välittyy niiden pohjalta.
Näyttelykäyntiä seuraavalla tunnilla opiskelijat keskustelivat näyttelyssä tekemiensä tehtävien perusteella Tove Janssonista ja hänen urastaan. Keskustelutehtävän lisäksi tunnilla luettiin ääneen opiskelijoiden näyttelyssä kirjoittamia runoja tehtävänannosta “Valitse näyttelystä taulu, joka on mielestäsi runon arvoinen. Kirjoita siitä runo.” Tässä muutama tunnelmapala:
Fenkolit on kasveja
tomaatit on kasveja
sipulit on kasveja
Kaikki mitä kuvassa on,
on kasveja.
(Fenkoleita, 1975)
Tungos on valtaisa, ei omaa väylää aikaan saa.
ihmiset kilpaa huutavat, lapset rattaissa kiljuvat.
Ei tällä menolla kukaan pelastu, on kaikki
pelosta sokaistu.
(Hälytyksen alkaessa 1940)
Merellä öisellä aallokko pauhaa
ja meri vaahtoaa,
se on Suomenlahti.
(Aallokko, 1962)
Tyrskyävät meret
rappeutuvat maat.
Tämän kaiken luonto aikaan saa.
(Rappeutuminen)
Olipa kerran graafikko
se piirs, piirs ja piirs
yhä uudestaan
piirs piirs ja piirs
valmiiks se sai piirrettyä stadin.
(Graafikko, 1975)
Yksi tehtävistä oli tutustua Tove Janssonin teokseen Perhe (1942) ja kirjoittaa muun muassa kuvan henkilöiden kuvitteellisia ajatuksia. Tunnilla ajatukset koottiin ajatuskupliin taulun kopion ympärille kaikkien nähtäväksi Jatkotehtävänä oli kirjoittaa minuuttinovelli István Örkényn hengessä. Novellin pituus oli siis rajattu kestämään minuutin. Ensimmäiseen kappaleeseen tuli sisällyttää oma ajatuskupla ja viimeiseen kappaleeseen jonkun toisen ajatus. Hienoja tunnelmapaloja ja surullisiakin kohtaloita taulun henkilöistä kävi ilmi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.