sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Moskovan leirikoulu 2016

Etu-Töölön lukiolla on ollut Moskovassa ystävyyskoulu nimeltään Veshnyakovskaya Linguistic Gymnazium (nro 1389) jo vuodesta 2007 lähtien. Perinteisesti Tylyläiset ovat vierailleet Moskovassa joulukuussa, ja moskovalaiset ovat tulleet vastavierailulle Helsinkiin huhtikuussa. Alla on vuoden 2016 kolmepäiväiseen leirikouluun osallistuneen opiskelija Anna-Leena Uotilan kirjoittama matkakertomus.

Kerran joulukuun aikaan - visiitti Putinin mestoille

13. joulukuuta 2016 saavuimme junalla opintoryhmämme kanssa Venäjään pääkaupunkiin Moskovaan. Pieni ryhmämme koostui kahdesta Sibelius-lukiolaisesta, kolmesta tylyläisestä, sekä kahdesta opettajasta, yksi kustakin koulusta.
    Juna-asemalta jatkoimme bussikuljetuksella ystävyyskoulullemme, jossa meitä odottamassa olivat koulun englanninopettajat ja meitä oppilaita isännöivät opiskelijat. Koulun rehtori piti kokoustilassa meille hyvin harjoitellun tervetuliaspuheen. Koulussa oli sisään tullessa vartija ja metallinpaljastin. Vessat olivat alkeelliset, lähes kaikista puuttui paperi ja istuinrengas, joistain myös kopin ovi.
    Koululla osallistuimme muutamalle oppitunnille, ja saimme taideopettajan kanssa näpertää oman jouluaiheisen magneetin, johon kukin taitteli paperista kuusen opettajan ohjeiden mukaan. Kielimuurista ei ollut ongelmaa, koska englanninopettajien ollessa muualla ryhmämme venäjää puhuvat opiskelijat Elisa ja Olga olivat apuna meille muille.


Oppituntien jälkeen meille tarjottiin lounasta. Ryhmämme kasvissyöjät oli otettu huomioon hienosti, vegaanisuus sen sijaan oli koulun keittäjätädeille vieras käsite. Onneksi leipää sai kuitenkin, vaikka se ei ollutkaan ihan samanlaista kuin koto-Suomessa.

Isäntäperheet hakivat meidät matkalaukkuinemme kotiinsa, ja saimme hetken levätä sekä tutustua toisiimme. Sen jälkeen teimme englanninopettajan johdolla kiertokävelyn Moskovan tärkeimmille paikoille, kuten Bolshoi-teatterille ja Punaiselle torille. Muitakin paikkoja oli, mutta nimet menivät ohi koska pureva pakkanen kylmetti jalat ja vei ajatukset kauas ympäröivistä nähtävyyksistä.
    Kävimme venäläisten opiskelijoiden kanssa komeasti valaistussa tavaratalossa Punaisen torin edustalla, joka oli komea myös sisältä. Käytävillä oli tasaisin väliajoin pieni joulukuusi, joista jokainen edusti jotain brändiä ja oli koristeltu sen mukaan.
    Paikalliset opiskelijat tarjosivat meille jotain perinteistä ruohojuomaa ja koivujuomaa (Kuvassa ensiksi mainittua).  


Bolshoi-teatteri


Metroasema ja Punainen tori


Toisena päivänä tutustuimme ystävyyskoulun ala-asteeseen, osallistuimme englannin tunneille ja pääsimme kokeilemaan suosittua afterschool-aktiviteettia: ammuntaa ilmakiväärillä. Sisällä oli kuuma. Lopuksi saimme seurata perinteistä “Rainbow of talent”-kilpailua, jossa lapset esittelivät taitojaan tuomareille ja muille opiskelijoille. Rainbow of talent:issa esiintyi monta lahjakasta tanssijaa, laulajaa ja akrobaattia.  
    Koulun jälkeen kävimme mahtipontisessa lelukaupassa, jonka katolta oli hyvät näkymät. Kaupan joulukoristeet tekivät myös vaikutuksen. Illalla kävimme vielä Bolshoi-teatterissa katsomassa “The Stone Guest”-oopperan.


Viimeisenä päivänä teimme kierrosta kaupungissa bussilla suomenkielisen oppaan kanssa. Kävimme avaruusmuseossa ja shoppailemassa. Ennen junalle menoa kävimme syömässä isäntäopiskelijoiden kanssa ravintolassa.
Kotimatkan alkaessa junan vessakin tuntui luksukselta. Kuitenkin, maisemien vaihtuessa Kouvolan kerrostaloihin kaipasin jo Moskovan isoja rakennuksia ja extravagantteja jouluvaloja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.