maanantai 30. kesäkuuta 2014

OP3 Minäkö yliopistoon? -kurssilaiset seikkailivat Helsingin yliopiston kampuksilla

OP3 Minäkö yliopistoon? -kurssi 


OP3 on Helsingin kaupungin lukiolaisille tarjottava opinto-ohjauksen soveltava kurssi. Kurssi järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston kanssa.

Kurssi toteutetaan lähitapaamisina yliopistojen eri kampuksilla sekä monipuolisina verkkotehtävinä.



Yliopisto-opinnot tutuksi mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla

Opiskelijat tutustuivat yliopistomaailmaan mm.

- pelaamalla joukkuettain kampuspeliä yliopistolla. 
   Peli pelattiin tableteilla smartfeet.fi pelialustaa hyödyntäen
- vierailemalla Avoimen yliopiston luennoilla
- tapaamalla yliopistossa opiskelevia tutor-opiskelijoita
- verkkotehtäviä tehden

Opiskelijoiden vinkit yliopistoon hakemisesta kiinnostivat lukiolaisia.





Kurssin lähitapaamiset järjestettiin
 Helsingin yliopistolla.














Kommentteja kurssilta

"Parasta oli uusien ihmisten tapaaminen"
"Hauskinta oli pelipäivä"

"Kurssin paras puoli oli tuutoreiden tapaaminen"
"Pelaamalla sai uuden näkökulman yliopistoon. Tehtävät olivat haastavia, mutta hauskoja"
"Olen saanut suunnan tulevaisuudelle"
"Opin paljon pääsykokeista"


Kampuspelin voittajajoukkue 2014.

OP3 Minäkö yliopistoon? -kurssi järjestetään seuraavan kerran keväällä 2015 Helsingin kaupungin lukioiden 5.jaksossa. Mukaan järjestäjiin liittyy myös Aalto yliopisto.
Ilmoittaudu kurssille lukiosi opinto-ohjaajalle.

Lisätietoja:
anniina.jarvinen@edu.hel.fi riina.sandberg@edu.hel.fi

       

maanantai 23. kesäkuuta 2014

YR2-leiri - vitosjaksossa taas ensi vuonna, ilmoittaudu heti!

Perjantaina 9.5.2014 ja lauantaina 10.5.2014 pidettiin koulussamme jälleen jo perinteeksi muodostunut YR2-leiri. Alla opiskelijoiden laatima postaus leiristä. Leiri järjestetään taas ensi vuonna, joten muista ilmoittautua mukaan, jos et tänä vuonna tai aiemmin ole sille osallistunut.

Yleistä

NY 24h -leiri on Nuori Yrittäjyys ry:n suunnittelema 2. asteen opiskelijoille tarkoitettu opintokokonaisuus, jonka avulla nuorille opetetaan yrittäjyyttä ja työelämätaitoja. Leiri koostuu erilaisista rasteista, joista osaa pitävät eri alojen asiatuntijat. Leirin verkkosivut löytyvät osoitteesta  http://nuoriyrittajyys.fi/share/ny-24h-leiri/ .  
Yritystoiminnan aloittelua.

2014 leiri ei ollut 24h vaan se oli jaettu kahteen osaan, perjantaille ja lauantaille. Perjantaina aloitimme leirin kello 11 ja teimme päivän aikana erilaisia ryhmätöitä, leikkejä ja rasteja. Pääsimme kello 21 kotiin. Lauantaina jatkoimme ryhmätöitä ja teimme lisää rasteja. Rastit ja työt liittyivät ryhmähengen luomiseen ja yrityksen perustamiseen. Kehitimme ryhmissä kuvitteellisia liikeideoita ja aloimme perustaa kuvitteellista yritystä sen ympärille. Tällä tavoin opimme mitä kaikkea yritys tarvitsee toimiakseen. Leirin lopussa tutustuimme toisten tekemiin töihin.  


Erilaisia rasteja 

Yrittäjyys 2 -leirillä oli tarkoituksena 3-6 hengen ryhmissä perustaa oma yritys. Ryhmän apuna oli oma tuutorioppilas, joka antoi opastusta ja ideoi kanssamme yritysideaa. Ensimmäisenä tutustuimme toisiimme ja tarkoituksena oli siis keksiä yritykselle idea. Päivän tavoitteena oli saada selkeä kuva yrityksestämme ja sen tavoitteista. Rasteilla muun muassa tuutoreiden avustuksella mietimme yrityksemme menoja ja tuloja sekä heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja kilpailuja. Pohdimme myös millaisille asiakkaille palvelumme ovat suunnattuja. Ensimmäisen päivän jälkeen meillä oli jo selkeä kuva yrityksemme toiminnasta sekä tavoitteista. 


Kaikilla leiriyrityksillä oli oma motto. Tällä motolla haluttiin korostaa, että palveluja tarjotaan myös toisella kotimaisella kielellä. 





Kaisa-ope oli Mediapeli-leikissä Hesarin toimituspäällikkö, jolle myytiin omaa yritystä koskevia lehtijuttuja.


Mainosvideoita kuvattiin myös ulkona.

Toisena päivänä kehittelimme edelleen yrityksen ideaa ja aloimme luoda yrityksemme julkikuvaa. Teimme edellisenä päivänä aloittamamme mainosvideot loppuun Kaisa Rastimon opastuksella. Kehittelimme myös yritykselle logon, joista yhdellä rastilla teimme mahdollisimman monta käyntikorttia tietyssä ajassa. Toisena päivänä meillä oli myös hauska cupcake-rasti, jossa loimme ryhmämme kanssa yhdenmukaisia, yritystämme ilmentäviä kuppikakkuja. Oli myös mukava käydä hieman vapaamuotoisemmilla rasteilla, kuten karaokerastilla, jossa sai laulaa sydämensä kyllyydestä. Loppua kohden meillä oli myös jonkin verran vapaa-aikaa, sillä leiri oli kokonaisuudessaan henkisesti voimia vievä. Eräällä rastilla muun muassa teimme omat pizzamme ja luonnollisesti söimme ne.  

 
Valmiit videot olivat mahtavia. Tässä TGIF Eventsin tuotos.


Kaiken kaikkiaan yrittäjyysleiri oli monipuolinen ja opettavainen. Opimme paljon yrittäjyydestä ja sen eri ulottuvuuksista. Saimme myös idean siitä, kuinka vaativaa oman yrityksen luominen tyhjästä voikaan olla. Leiri oli todella mukava ja siellä tutustui helposti muihin leiriläisiin, sillä teimme niin paljon asioita yhdessä. 

YR2-leirin tuutorina  

Tuutorina oli ihan mukavaa olla, enemmän oli positiivisia juttuja kuin negatiivisia. Parasta oli se, kun pitämällään rastilla sai leiriläiset oppimaan jotain. Myös ryhmien yritysten kehittyminen, yhteistyön tiivistyminen ja onnistumisen riemu olivat huikeaa katseltavaa. Ryhmän johtamiskokemus oli kullanarvoinen.  

Leirituutorin työnkuvaan jää myös hiukan kehitettävää. Tuutorina emme päässeet osallistumaan rastien suorittamiseen, mikä oli kovin harmillista. Kokonaisuutena leiritutorina oli mahtavaa olla, olemme kiitollisia saamastamme mahdollisuudesta ja hauskoista hetkistä molempina päivinä. Vaikka vietimme kahtena päivänä yli 20 tuntia koulussa, aika lensi kuin siivillä.



Leirituutorien tehtävänä on ohjata ja auttaa leiriläisiä. 
Tuutorit osallistuvat myös osallistuvat myös joukkueiden työskentelyn arviointiin.

Vapaa-aika ja ruoka YR2-kurssilla  

Vapaa-aika kului mukavasti toisiimme tutustuen. Oli mukava viettää aikaa uusien ihmisten kanssa, joihin ei ollut aiemmin tutustunut. Ruokaa oli riittävästi, ja saimme itse osallistua sen tekemiseen. Söimme muun muassa pullaa, pitsaa ja muffinsseja. Erityisesti pitsa oli hyvää, sillä jokainen sai valita omat täytteensä. Lauantai-iltana katsoimme jääkiekon MM-kisoja musiikkiluokan isolta screeniltä pitsaa syöden. Ruoka oli osana myös leirin tehtäviä.

Leipää..
Esimerkiksi muffinssirasti oli YR2-leirin rasti. Siinä suunnittelimme muffinssit hyväntekeväisyyskohteisiin. Vapaa-ajalla yhteishenki tiivistyi, ja leiristä tuli vielä mukavampi.  

...ja cupcakeja!

YR2-gallupin yhteenveto (Gallup toteutettiin leiriläisille jaetuin kyselylomakkein.)

* Leirissä erityisen hyvää oli ryhmähenki, ruoka, tunnelma, rentous  
* Leirissä huonoa oli se, että koululla ei yövytty ja etteivät tutorit päässeet osallistumaan leirin ohjelmaan tarpeeksi.  
* Helpoimpiin tehtäviin kuului mediapeli ja vaikeinta oli ajoissa tuleminen.  
* Kaikkien mielestä leiri oli hyödyllinen tulevaisuutta ajatellen.  
* Kaikki suosittelisivat YR-2 leiriä ystävilleen.  

Teksti, kuvat ja kuvissa näkyvät työt: Dounia, Theo, Ardiana, Miro, Aati, Petra, Pauliina, Matias, Pietari, Hans, Essi, Hanna, Jonis, Aleksi, Ronja, Ida, Oren, Emmi, Adeliina, Oliver, Meri, Lauri sekä HEK ja ISA.






torstai 12. kesäkuuta 2014

Gender in ancient Greek mythology


EA8.5 Went to see a play called Iliad, Odyssey and all of the Greek mythology in 99 minutes or less. The play covered all the most famous Greek stories and myths and presented the stereotypical gender roles using comedy.
After seeing the play th students studied some of the characters in more detail focusing on the gender roles and the typical features they give of femininity and masculinity.
Pandora was the first woman created and her curiosity lead her to open Pandora's box, which then casd all the bad things caused to mankind. Therefore, the sufferings of the female gender are all justified.
Zeus was the king of gods and the ruler of the universe. He was xtremely masculin. Masculinity was portrayed by his physical appearance, his strenght and power, but also by infedility and fathrering many children.


Thesapians Anonymous is a non-profit theatre group performing in English

EA7 - environmental panels



 EA 7.2 prepared two panels, where ten expert groups gave presentations about the environment, global warming, agriculture, recycling and energy. The panels were divided into two days and on both days five groups gave introductory presentations on their topic. The presentation was then followed by a set of questions prepared and asked by another group to get further information on the topic and to possibly challenge some of the points made by the expert group.
Each group then workd as experts and as opponents.
Slide from the presentation by Aleksi, Miro and Nicholas

All topics, groups and instructions are here: https://sites.google.com/site/ea7kup/panel-instructions 
 

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Hyvää kesää!


Tylyn toinen ilmiöjakso on takana ja kesäloma edessä!

Viimeisenä koulupäivänä opiskelijoilla oli erilaisia pajoja, joissa muun muassa kahviteltiin rehtorin kanssa, katseltiin jakson tuotoksia, suunniteltiin unelmien Tylyä (lukion lempinimi), annettiin palautetta ilmiöjaksosta ja jaettiin stipendejä. Eväsretki tosin jouduttiin siirtämään sisätiloihin huonon ilman takia.

Pajojen tuotokset ovat pohjana seuraavan vuoden, Tylyn kolmannen ilmiöjakson suunnitteluun. Sitä ennen kuitenkin vietetään kesää eli
 hyvät kesän toivotukset kaikille Tylystä!




Kuvassa kerätään palautetta ilmiöjaksosta älytaululle. Opiskelijat lähettävät puhelimellaan tai tableteilla pyydetystä aiheesta kommentteja nimettömänä älytaululle, jonne kommenteista muodostuu keskustelun pohjaksi miellekartta.




Lähikuva miellekartasta.




PS. Facebookista voit seurata (rekisteröitymättäkin) Tylyn elämää!


perjantai 30. toukokuuta 2014

Fy3 ilmiöterveiset mereltä!

Kurssimme ilmiönä esiintyi energia. Kurssin aihe oli aallot, joten käsittelimme ilmiötä aaltojen yhteydessä. Arviointi toteutettiin projekteilla ja parilla välikokeella. Projekteissa tutkimme valon säteiden heijastumista, peilejä ja linssejä sekä seisovaa aaltoliikettä.

Lähdimme palautetunnilla tutkimaan aaltoja Soutustadionin edustalle Seurasaaren vesille. Siellä meloimme kajakeilla ohi presidentin asunnon, Mäntyniemen. Mukana oli myös tyttöjen liikuntaryhmä.

image.jpg
Kuva 1. Ennen melontaa kuivaharjoittelimme melan käyttöä ja laiturilla saimme ohjeet kuinka kajakkiin pääsee sitä kaatamatta.

image.jpg
Kuva 2. Ensimmäiset rohkeat jo vesillä!

image.jpg
Kuva 3. Meitä oli aika monta: 24 melojaa.

Pari tuntinen sujui mukavasti veden pintaa ja valon käyttäytymistä havainnoiden. Kajakin liikkeiden kokeilu ja pohtiminen vie ajatukset jo syksyn mekaanikan kursseille. Toivotta-vasti monet innostuvat kesällä kokeilemaan lajia uudelleen. On ihmeellistä miten stabiili kajakki onkaan, kun vedenrajassa istuu. Sieltä myös maisemat ovat aivan erilaiset.

Aalto-opin kurssilla mittailtiin ja tutkittiin

Aalto-opin kurssi toteutettiin pitkälti töitä tehden ja ilmiöitä tutkien. Mekaaniset aallot, kuten veden aallot, ääniaallot paineaaltoina sekä valoaallot muodostivat kurssin pääsisällön erilaisine aaltoihin liittyvine ilmiöineen.


Erityisesti opiskelijoille oli jäänyt mieleen jousen potentiaalienergian muuttuminen liike-energiaksi ja siitä syntyvä värähtelyn amplitudin yhteys aallon energiaan. Resonanssista (energia siirtyy värähtelijältä toiseen, jos niillä on sama ominaistaajuus) tuli mukavia keskusteluja. Myös äänen yhteydessä intensiteettitaso ja desibeli tulivat tutuiksi sekä nii-den liittyminen energiaan. Opiskelijat tutkivat mielellään Vernier-mittalaitteiston mikro-fonin avulla äänirautojen taajuutta sekä kahden liki samantaajuisen ääniraudan avulla syntyvää huojuntaa. Samoin seisovan aaltoliikkeen avulla saatiin hyviä tuloksia kirjallisuus-arvoihin verrattuna äänen nopeudesta alumiinissa ja ilmassa.



Kuva 1. Labquest2-tiedonkeräin, kaksi äänirautaa sekä mikrofoni

Kuva 2. LoggerPro-analyysiohjelman kuvaaja huojunnasta

Kuva 3. Kaksi eri voimakkuista pitkittäistä ääniaaltoa mikrofonin muuttamana sähköiseksi poikittaiseksi aalloksi, jolloin amplitudiero on helposti havaittavissa. 


Valo-opin puolelta erityisesti laserin valontuottotapaa ja energeettisyyttä pohdittiin sekä määritettiin CD-levyn uranleveys punaisen laservalon diffraktion avulla.

Energiaa Helsingissä

Kävimme Fysiikka 7-ryhmän kanssa vierailulla Helsingin Vanhankaupungin Voimalamuseossa, se on Helsingin vanhin käytössä oleva voimalaitos ja se on avoinna kesäisin museovieraille. Tämä vierailu liittyi erityisesti Tylyn ilmiöstä energiaan eli vesivoimaan sekä sähköntuottoon induktion avulla.


Kuva 1. Tässä näkyy vesiputous, mistä voimala saa energiansa. Virtauksen myötä se kulkeutuu turbiineihin, jotka alkavat pyöriä veden virran mukana.




'
Kuva 2. Rikki mennyt turbiini oli nostettu yleisön nähtäväksi, tämä toi hyvin konkreettista kuvaa voimalan toiminnasta.

Opas kertoi turbiinin haljenneen keskeltä sen vuoksi, että toiseen osaan oli ilmeisesti jäänyt jokin rautakappale kiinni ja se ei päässyt enää pyörimään vapaasti.

Sen jälkeen kun opas oli kertonut voimalan historiasta ja yleisesti toiminnasta niin lähdimme sisään katsomaan hammasrattaita, jotka nykyään pyöri sähkön avulla. Näimme myös valtavat pumput jotka olivat vielä toiminnassa.

Kuva 3. Toinen kahdesta hammasrattaasta.

Kuva 4. Toiminnassa oleva vanha generaattori oli hieno näky!

Päivän päätteeksi pääsimme tekniikan museoon pelaamaan hauskaa TekGame:ä. TekGame oli innovaatio peli, jossa keräsimme mobiililaitteella pisteitä eri tehtävistä. Peli oli suunnattu vähän nuoremmille, mutta meidän ryhmä otti silti ilon irti pelistä ja koko päivästä!



Kuvat 4. ja 5. TekGame voittajat "PowerPuffGirls" ja kuva yhdestä rastista.

Hyvää ja energistä kesää TYLY!







Energia ilmiönä fy7 kurssilla

Fysiikan seiska kurssi käsittelee sähkömagnetismia. Kurssilla käsiteltiin paljon energiaan liittyviä asioita esim. generaattoria ja energiansiirtoa. Generaattori muuttaa mekaanisen energian sähköksi induktiolla.


Kuva 1. Kaaviokuva generaattorista 

 Induktiossa muuttuva magneettikenttä aiheuttaa (indusoi) johdinsilmukkaan sähkövirran. Induktiovirta on suunnaltaan sellainen, että sen vaikutukset vastustavat magneettikentän muutosta, josta induktio aiheutuu. Generaattorin sillä käämiä pyörittää jokin mekaaninen voima (esim. vesivoima) ja käämin ympärillä on magneetteja. Kun käämi pyörii, käämin kohtaama magneettivuon tiheys muuttuu ja siihen indusoituu sähkövirtaa. Generaattori on sähkömagneettisen induktion tärkein sovellus.

Energiansiirrossa käytetään muuntajia. Muuntajilla voimalaitoksen tuottama jännite (20 kV) kohotetaan hyvin korkeaksi (400 kV), jotta energiansiirrossa syntyvä hävikki pienenisi. Kuluttajan tarpeisiin sopivaksi (230 V tai 400 V) jännite alennetaan taas muuntajilla.  Pieniä muuntajia käytetään sähköverkon vaihto-jännitteen alentamiseen myös useissa kodin laitteissa, esim. kännyköiden latureissa, tietokoneiden verkkolaitteessa ja monissa valaisimissa. Useimmat kodin laitteet käyttävät 12 V jännitettä.

Kuva 2. Koulussa käytetty muuntajamalli, jossa tutkittiin kierroslukujen suhteen vaikutusta jännitteeseen. 

Lähteet:
Heikki Lehto, Raimo Havukainen, Jukka Maalampi, Janna Leskinen: Fysiikka 7 sähkömagnetismi , Tammi, 2011

Tove Janssonin taidetta ja novelleja

Äidinkielen kolmoskurssilla tutustuimme kaunokirjallisuuden lajeihin eli lyriikkaan, draamaan ja proosaan. Kurssin suurin projekti liittyikin juuri proosaan, Tove Janssonin novelleihin. Projekti aloitettiin käymällä Ateneumin Tove Jansson -näyttelyssä, jossa tutustuimme monipuolisen taiteilijan töihin. Kun runot oli jo aikaisemmin kurssilla otettu hienosti haltuun, näyttelyyn liittyvässä tehtävämonisteessa oli soveltava tehtävä, jossa opiskelijoiden piti kirjoittaa runo jonkin teoksen pohjalta. Tässä muutamia näyttelyssä syntyneitä runoja:

"Hiiltä käyttäen mä oman kuvan piirrän
ajattoman kuvan, rypyttömän
kauniin itseni hiillän."

"Istun tuolilla tyhjässä huoneessa,
ympärilläni vain hiljaisuus,
kaikki on mustaa tai valkoista,
ei värejä ollenkaan.

Istun tuolilla miettien merta,
kuinka sitä ikävöin ja kaipaan,
mielessäni vain haalistuneet muistot
ja aaltojen ääni korvissa soi."

"Minä istun yksin ja mietiskelen,
milloin mahtaa rakkaani saapua.
Siihen asti minä yksikseni
käytän tummaa kaapua."

"Hymyni on isompi kuin suu,
jopa melkein yhtä iso kuin kuu.
Kuvani on hyvin yksinkertainen,
vaikka olenkin nainen."

Näyttelyn jälkeen opiskelijat lukivat Tove Janssonin Viesti-novellikokoelmassa ilmestyneitä novelleja ja erittelivät ja tulkitsivat niitä ryhmissä. Koska jakson yhtenä ilmiönä oli elokuva, novellien tulkinta tulikin näkyä ryhmätöinä tehdyissä videoissa. Jotkut ryhmät tekivät videolle nukketeatteriesityksen, jotkut hyödynsivät novellin pohjalta tehtyä sarjakuvaa. Opiskelijat äänestivät parhaaksi työksi videon, jossa vakuuttava kertojanääni selosti näyttelijöiden upeasti tulkitseman Taidetta luonnossa -novellin tapahtumat. Tove Jansson -projektin huipentuma oli oman novellianalyysin kirjoittaminen ja kurssin lopussa opiskelijat vielä pähkäilivät Tove Jansson -tietovisan parissa.

Ke 4 -opiskelijat järjestivät ilmiömäisen LapsiEnergiatapahtuman!






Keskiviikkona 28.5 järjestimme kemian neloskurssilaisten kanssa ja Anne Maria Mäkelän avustamana Lapsienergiaa -tapahtuman opettajien lapsille ja heidän kavereilleen. Tapahtuman pohjalla oli ajatus esitellä lapsille kemiaa hauskalla ja elämyksellisellä tavalla sekä viidennen jakson ilmiöpohjaisuuden energiateemaa.


Paikalle saapui seitsemän lasta, joille ryhmäläiset esittelivät kokeellisen kemian töitä. Lapset saivat itsekin osallistua aineiden mittailuun ja yhdistelyyn. Työpisteissä nähtiin mm. “elefantin hammastahnaa”, vetyraketti sekä väriä tietyin aikavälein vaihtava jodikello. Lapset olivat innoissaan kokeista ja innokkaina avustivat isompia opiskelijoita valkoiset takit päällään, suojalasit päässään ja kumihanskat kädessään. Lopuksi isommat opiskelijat näyttivät muutaman vähän vaativamman kokeen vetokaapissa. Ensimmäisenä nähtiin kirkkaana palava nallekarkki koeputkessa, jonka jälkeen seuraavassa kokeessa näimme salamointia ja ukkosta muistuttavaa toimintaa koeputkessa. Päivä huipentui molekyylien rakennuskilpailuun. Lapset saivat itse koota taululle heijastettuja molekyylejä pienistä molekyylimallinnukseen tarkoitetuista “atomipalloista”, jotka taitavat olla tuttuja kaikille kemian kursseja käyneille... Lopuksi osallistujat saivat todistuksen osallistumisestaan, sekä kotiinviemiseksi “Heureka-Auringon” ja tietysti karkkia.


Tapahtuma onnistui loistavasti, vaikkakin yksi kokeista ei mennyt ihan suunnitellulla tavalla. Lapsilla ja isommillakin lapsilla oli hauskaa. Oli mukava tehdä kouluajalla jotain vähän erilaista tunneilla kökkimisen sijasta. Oli mahtava nähdä jännittyneisyys, innostuneisuus ja aito uteliaisuus lasten kasvoilla. Voihan olla, että joukossamme olikin tulevia kemistejä…


Cecilia & Liina

 Luurankoystävämme toivotteli lapset tervetulleiksi tapahtumaan. Salakirjoituksen syanidit värjäytyivät sinisiksi ja punaisiksi rauta(III)kloridikäsittelyssä.
 Tyttöjen liuokset olivat tarkat ja jodikello toimi loistavasti!
 Hiukan vain koeputkessa salamoi ja ukkosti .. ja nallekarkit saivat ilotulituksessa kyytiä!
 Jännitys tiivistyy. Molekyylimallinnuskisa vauhdissa!
Saimme purkauksenomaisesti huoneeseemme lisää happea - ei mitään vaarallista siis!

M4 kurssilla pohdittiin sukupuolisuutta ja goemetriaa poliittisen satiirin valossa.



Opiskelijat tutustuivat pieneen tarinaan, joka mukaili Edwin Abottin vuonna 1884 julkaisemaa romaania Tasomaa. Tämän jälkeen opiskelijat pohtivat ryhmissä mitä kirjailija mahtoi ajatella naisten asemasta ja yhteiskunnan hierarkioista 1800-luvun Englannissa, sekä miettivät miten nyky-yhteiskunnan eriarvoisuutta voisi kuvata erilaisten kuvioiden ominaisuuksin.

Toisena tehtävänä oli kuvitella millaisia olisivat kappaleet, joiden olemusta meidän kolmiulotteisen maailman asukkaiden on vaikea ymmärtää. Tähän liittyen tutustuimme mm. hyperpalloon.

Viimeisenä tehtävänä oli piirtää kuva tai sarjakuva tai kirjoittaa pieni tarina, joka sijoittuu Tasomaahan. Tästa tulikin hauskoja tuotoksia!

Olin kymppiluokalla, kun päätin mennä lukioon. Olin aina tykännyt matikasta ja ollut ihan hyvä siinä, joten oli luontevaa valita pitkä matikka lukiossa. Myös tutorit, joiden kanssa tein kurssivalinnat, suositteli sitä mulle. Vähän aluksi pelotti, että mitä tästä tulee, sillä kävin kymppiluokalla vierailemassa pitkän matikan kurssilla. Aiheena taisi olla derivaatta, ja se näytti kamalalta ja vaikealta silloin. Nykyään kurssin käyneenä asia ei ollutkaan niin hämmentävä ja vaikea.

Vaikka pitkä matikka vaatii paljon työtä, se on myös palkitsevaa. Joutuu lukemaan ja tehdä läksyjä, että pärjää ja oppii kaikki asiat. Lukiossa pitää itse pitää huolta siitä, että hallitsee kaikki jutut. Kuitenkaan kaikkia juttuja esim vektoreita, en tule varmaan koskaan tarvitsemaan, mutta ne on vain hyvä osata. Matemaattisten laskujen laskeminen kehittää aivoja, näin olen kuullut...

Matikan kurssien alkupäässä mietinkin vaihtoa lyhyeen, koska olin tottunu siihen, että kokeesta tulee kymppejä. Lukiossa matikan haastavuus on hieno asia, sillä joutuu oikeesti tekemään töitä sen eteen, että saa hyviä numeroita. Laiskottelemalla, mitä tein koko yläasteen ja sain kymppejä, ei saakaan lukiossa hyviä numeroita. Se oli motivaatio minulle tehdä töitä ja menestyä matikassa.

Odotan innolla (ja myös peläten) kirjoituksia ja viimesiä matikan kursseja. Pitkä matikka avaa uusia ovia; jos en olisi valinnut pitkää matikkaa, olisin voinut menettää monta pistettä jatko-opiskelupaikka hakemisessa! Siksi on hyvä aloittaa pitkä matikka, vaikka ei olekaan aivan varma, että onko se ihan oma juttu. If you never try, you will never know!

Pitkän matematiikan opiskelija

torstai 29. toukokuuta 2014

Energiaa, elokuvaa ja sukupuolisuutta analyyttisessa geometriassa

Pitkän matematiikan M4 kurssilla (analyyttinen geometria) oppilaat ratkoivat tehtäviä itsenäisesti laskulistalta Martinlaakson mallin mukaisesti. Osana kurssisuoritusta heidän piti pohtia, miten kurssin asiat saattaisivat tulla vastaan jakson ilmiöissä ja laatia sitten ilmiöihin liittyviä tehtäviä osaksi laskulistaa muiden ratkottavaksi. Kaikkiin jakson ilmiöihin laadittiin useita hienoja tehtäviä. Tässä pari makupalaa:

Matti ja Maija lähtivat katsomaan rikoselokuvaa “Varjojen mysteeri”. Elokuvan alussa nuori tyttö löydetään kuolleena ojaan heitettynä. Rikospoliisi alkaa tutkia tapausta ja löytää kaksi epäiltyä. Tiedetään, että tyttö oli tulossa koulusta kotiin reittiä, joka on suoralla 4x-6y-14=0. Epäilty 1 sanoo olleensa matkalla kauppaan tapahtumahetkellä reitillä, joka on suoralla 6x+8y-4=0. Epäilty 2 kertoo olleensa tulossa kuntosalilta reitillä, joka kulkee suoralla -2x+3y+3=0. Selvitä, onko tyttö kohdannut toisen tai molemmat epäillyistä?

Talot A, B ja C käyttävät sähköä yhteensä 74000 kWh vuodessa. Tiedetään, että talojen A ja B yhteinen sähkönkulutus on 38000 kWh vuodessa. Talo C käyttää sähköä kaksinkertaisesti taloon A verrattuna. Mikä on eri talojen vuosittainen sähkönkulutus?

Ilmiöitä mallintamassa

Jakson ilmöihin päästiin sovittamaan matemaattisia malleja lyhyen matematiikan matemaattisten mallien kursseilla (N3 ja N6). Oppilaiden tehtävänä oli tutkia jotakin jakson ilmiötä hakemalla numeerista aineistoa kahdesta valittuun ilmiöön liittyvästä keskenään vertailukelpoisesta asiasta. Näihin aineistoihin sitten sovitettiin lineaarista ja eksponentiaalista mallia (N3; N6 kurssilla aritmeettinen ja geometrinen jonomalli) ja paremmin sopivamman mallin mukaan yritettiin tehdä päätelmiä tutkittavasta ilmiöstä. Oppilaita lisäksi kannustettiin kriittisyyteen niin hankkimansa data-aineiston kuin sovitetun mallin antamien ennusteiden suhteen.

Näissä töissä sukupuolisuus osoittautui suosituimmaksi ilmiöksi, ja useassa työssä oli verrattu naisten ja miesten palkkoja mm. eri ammattialoilla. Valitettavasti poikkeuksetta kaikissa niissä päädyttiin tulokseen, että naisten ja miesten palkkaero ei ole mallien mukaan häviämässä mihinkään. Positiivisena asiana sen sijaan voidaan pitää eräässä työssä tutkittua naisten ja miesten työttömyyskehitystä. Molempiin aineistoihin sovittui parhaiten laskeva suora (lineaarinen malli) ja työttömyys on työn mukaan historiaa ... joskus 2130-luvulla!


 Namra ja Riikka esittelemässä mallisovitustaan.

SC5

SC5-kurssilla laajensimme sukupuolisuusteemaa yleisesti parisuhteeseen. Tässä esimerkki parisuhdekeskustelusta.

Aurinkoisen aamupäivän hikistä tyylikuntopiirityöskentelyä

Äidinkielen viidennellä kurssilla ilmiöjakson yhteisiä ilmiöitä, elokuvaa, energiaa ja sukupuolisuutta, sivuttiin tyylikuntopiirin kautta. 

Opiskelijat jakautuivat viiteen ryhmään ja kirjoittivat lyhyen tekstin. Tehtävänantona oli kirjoittaa 8–15 rivin mittainen teksti, jossa jollekin tapahtuu jotain. Tekstiin tuli sisällyttää joko sanoina tai aihepiireinä elokuva, energia ja sukupuolisuus. Harjoitus jatkui kuntopiirin tapaan: teksti muunnettiin viiteen eri tekstilajiin tai tyyliin. Jokaisessa pisteessä kirjoitusaikaa oli viitisen minuuttia ja teksti muuntui opettajan kirjoittamaksi Wilma-viestiksi, tweetiksi (140 merkkiä), mahdollisimman positiiviseksi tekstiksi, nykyrunoksi ja mahdollisimman negatiiviseksi tekstiksi.

Tässä yhden ryhmän oivaltava tyylinäyte hikisestä kuntopiirityöskentelystä:

ALKUPERÄINEN

Minä olen mies, ja tein juuri eilen raskaustestin. Se näytti positiivista. En voinut uskoa silmiäni!
Naureskelimme ystävieni kanssa, kunnes tulin shokkiin. Voisiko tässä piillä jotain vakavaa? Vai olenko oikeasti raskaana? Kävin lääkärissä varmuuden vuoksi, ja selvisi, että minulla on kivessyöpä. Viikon päästä iltalehdeltä soitettiin, haluaisinko osallistua dokumenttielokuvan tekemiseen tästä tapauksesta. Hetken epäröin, sillä tämä oli minulle aika herkkä aihe. Halusin kuitenkin auttaa kaikkia muita kivessyövän uhreja, ja sen kanssa taistelevia. Diagnoosin jälkeen muutuin täysin. Ennen olin energinen ja naurava, mutta sairaus vei minusta kaikki mehut. 


WILMA-VIESTI

Hei!

Haluaisitko osallistua KU/YR12-kurssiin? Yrittäjyyden ja kuvataiteen KU/YR12 -kurssi on tärkeä hyväntekeväisyyden kurssi, joka järjestetään kerran vuodessa. Tänä vuonna hyväntekeväisyyskohteenamme on Kivessyöpä-liitto. Kurssilla tehdään trailereita ja lyhytelokuvia kivessyöpää sairastavista, ja sairauden kanssa taistelusta. Tarkoituksena on kasvattaa nuorten ja aikuisten tietämystä kivessyövästä. Valmiita töitä voidaan käyttää KivesKilpi2014-kampanjassa. Parhaille töille jaossa myös palkintoja ja stipendejä! Ilmoittaudu kurssille opolassa!
Tervetuloa mukaan toimimaan tärkeän asian puolesta!


TWEET

Jari Suomalainen - @energinenpoika91
OMG! Tein just läpällä raskaustestin, positiivista näytti? Mitä ihmettä?????? #23andpregnant
#luonnonoikku #shemale 


POSITIIVINEN
Aurinko paistaa ja linnut laulavat tänä aurinkoisena kesäpäivänä. Tyttöystäväni jätti minut, mutta hyvä, päästiinpä siitäkin nartusta eroon. Oltiin kaverin kanssa bissellä juhlistamassa tätä vapautumista - kuin pallo jalastani olisi vihdoin otettu pois. Muija oli jättänyt meille jonkun raskaustestinsä, ja nyt kun erottiin, niin ihan hyvä ettei sitä penskaa tullutkaan. Kaverini ehdotti, että voisin vitsinä tehdä tämän raskaustestin. No muutaman bissen jälkeen se tuntuikin hyvältä idealta. Parin minuutin jälkeen testi näytti positiivista?! Ihmettelin asiaa kovasti, ja lähdin lääkäriin, auringon vieläkin paistaessa. Paljastui muutamien kokeiden jälkeen, että minulla on kivessyöpä. Onneksi niin alussa, että se olisi helppohoitoinen, ja parantumisprosentti 90%.


NYKYRUNO

Sinkkumies vain
iloinen ain
Raskaustestin löysin
sen vitsinä tein
mitä ihmettä
voinko olla pieniin päin
plussaa näytti testi
mutta mieleni synkkeni


NEGATIIVINEN

Tuntuu tyhjältä. Kolmen vuoden parisuhteeni päättyi yhtäkkisesti avovaimoni löytäessä toisen miehen ja heidän muuttaessaan Espanjaan. 
Kuukauden päivät makasin kotonani yksin, kunnes ystäväni vihdoin sai minut tekemään jotain yhdessä. Kävimme kaljalla, ja yritin pitää hauskaa hänen kanssaan, vaikka mieli oli vieläkin maassa. Tyttöystäväni oli jättänyt raskaustestin yhteiseen kotiimme, ja “hyvänä vitsinä” päätin sen tehdä. Se näytti positiivista ja järkytyin. Soitin terveyskeskukseen huolissani, mitä tämä voi tarkoittaa? Lääkäri pyysi käymään vastaanotollaan. Sain selville, että kyseessä oli erittäin pitkälle levinnyt kivessyöpä, jonka parantumisprosentti oli pieni. Suoraan osastolle ja kemoterapiaan, toinen kiveksistäni joudutaan ehkä leikkaamaan. Jonkun ajan päästä myös iltalehti soitti, ja pyysi osallistumaan dokumenttisarjaan, joka auttaisi levittämään tietoa kivessyövästä, ja haluaisi kertoa kummallisen, mutta traagisen tapahtumani. Ensimmäinen osa hoidoistani on suoritettu, ja ennuste on parempi, mutta ei vieläkään kirkas.