maanantai 23. marraskuuta 2015

Kuviksen harjoittelu

Kuviksen harjoittelu

 

Kuvataidekasvatuksen opiskelijat Marianna ja Sulo Aalto-yliopistosta suorittivat opetusharjoittelun Tylyssä marraskuussa. Molemmat pitivät sekä yhteisiä että omia oppitunteja.

Ensimmäisellä tunnilla KU1 oppilaat tutustuivat abstraktiin ekspressionismiin ja toteuttivat suuren yhteisen maalauksen musiikin innoittamina erilaisia menetelmiä hyödyntäen.



Toisella tunnilla Sulo opasti KU1 oppilaat sotkemaan pullotussilla.


Tussi puhallettiin paperille satunnaiseksi läiskäksi. Syntynyt läiskä viimeisteltiin piirtämällä kuvaksi.


Sulon KU2 tunnilla opeteltiin muutamia paperintaitteluun liittyviä mekanismeja ja oppilaat tekivät popup-aukeaman.

KU2 -ryhmä tutustui Marianna kanssa havainnosta piirtämiseen. Tunnilla piirrettiin nopeita muotokuvia mm. paperiin katsomatta sekä silmät kiinni kasvoja tunnustellen. Kokeilimme myös ylös-alaisin -piirtämistä. 




Toisella Mariannan tunnilla KU1-ryhmä teki selfie-kuvan kollaasitekniikalla. Tunnin alussa tutustuttiin myös muotokuvan historiaan sekä vertailtiin muotokuvaa ja selfietä.




Tylyssä on mukava ja rento ilmapiiri. Kiitokset ohjaavalle opettajalle Mikolle sekä oppilaille! Harjoittelijat kiittää ja kuittaa.

torstai 12. marraskuuta 2015

BA6 Vi skrev dikter! Kirjoitimme runoja!




BA6 är en kulturkurs. Kollegan i engelska Päivi Kuusivaara  tipsade mig ett skojigt sätt att lära sig skriva dikter. LÄS VIDARE FÖR ATT SE ATT DET FAKTISKT LYCKADES:) Vi hade läst och pluggat om de svenska klassikerna Carl Bellman, August Strindberg och Anders Zorn. Titta vad mina studerande gjorde. De hade bara 7 minuter på sig. Fint, otrogligt skickligt skrivna, eller hur?:)
Mvh, Katja:)

L:

Strindberg
dramatiker
ställningstagande, underhållande
djärvt mot strömmen
blir osams
som person
var Strindberg intensiv
prosa

O:

Strindberg
underhållande, ställningstagande
förnyar, förklarar, blir osams
som man ständigt refererar till
en dramatiker

S:

Alla hans verk är stora
dom kommer vi aldrig att förlora
sångerna är lite grova
i alla fall berättar dom inte om en hora
Dom berättar om Gubben Noak!
Ja, det är faktiskt Bellmans gjorda!

J:

Strindberg
intensiv, underhållande
upptäcka, ta någons part, betrakta
som rtycker om katter
kvinnohatare

L:

Bellman
nationalskald
religiös, aristokratisk
prisas för
tonsätter, genomför
som han ofta prisas för
den förstfödde

A:

Strindberg
intensiv och irriterande
skriver, skrev, skrivit
som är hans noveller
geni

J:

Hans målningar
var imponerande och särskilda
såsom hans liv.
Han målade ett landskap
som han aldrig ställde ut
Han var konstnär
en av sitt eget liv.

A:

Strindberg
ställningstagande
mot strömmen
sådan var Strindberg där.
Klassiker
medryckande
sådan är Strindberg här.

Vaihto-oppilaaksi espanjankieliseen maahan!



Espanjan 3. kurssilla keskityimme ilmiöistä kansainvälisyyteen ja erilaisuuteen, joihin tutustuimme suunnittelemalla kuvitteellista vaihto-oppilasvuotta espanjankielisessä maassa (Espanja, Meksiko, Peru, Costa Rica tai Argentiina). Aluksi täytettiin hakulomake ja jokaiselle arvottiin kohdemaa, joihin kurssi aikana tutustuttiin ryhmissä ja niistä tehtiin esitelmät. Kirjoitimme myös tulevalle isäntäperheelle kirjeen itsestämme ja esittelimme Suomea. Elävöittääksemme kokemusta vaihtovuodesta lukuvuonna 2013-2014 vaihto-oppilaana olleet kolme Tylyn espanjan opiskelijaa tulivat kertomaan kokemuksistaan Espanjassa, Paraguayissa ja Uruguayissa.


tiistai 8. syyskuuta 2015

Ideoita, esimerkkejä ja alpakoita

Vuosi yrittäjänä kurssi osallistui lauantaina 5.9 yrittäjän päivän katujuhlaan, jota on vietetty vuodesta 1997 alkaen. Yrittäjän päivän tapahtumien taustalla häärii Yrittäjän Päivä säätiö (Yrittäjän Päivä), jonka aloitteesta 5.9 on merkitty almanakkaan merkkipäiväksi. Paikalle oli saapunut lukuisia nuoria yrittäjiä sekä yrittämistä tukevia organisaatioita.

Opiskelijat tutustuivat paikalla olleiden yritysten ja organisaatioiden toimintaan, sekä kuuntelivat katujuhlassa esiintyneitä nuoria artisteja. Vaikka ilma oli sateinen, niin paikalle oli saapunut yleisöä varsin merkittävä määrä. Erityisen ilahduttavaa oli huomata, että pieni sade ei latistanut tunnelmaa katujuhlassa, vaan standeilla kävi tasainen ja iloinen kuhina.


Kuten jo todettiin, oli paikalla monenlaisia yrityksiä. Erityisen kiinnostavaksi, ainakin allekirjoittaneelle, osoittautui muun muassa Vuoden nuori yrittäjä 2013 kisan voittaneiden nuorten uusi yritys Valkea Puu, joka myy puhdasta suomalaista koivunmahlaa. Toinen ihastusta herättänyt yritys oli alpakkatila Koiramäen kartano, joka myy mm. alpakoiden villasta tehtyjä tuotteita. Yritys oli lisäksi tuonut tapahtumaan muutaman ystävällisen ja varsin seurallisen alpakan, joita katsoessa ei voinut olla hymyilemättä.

Paikalla nähtiin myös arvovieraita, joista mainittakoon pääministeri Juha Sipilä ja Nuori Yrittäjyys Ry:n kummi Alexander Stubb.


Ex-pääministerin ympärillä parveili suuri joukko kiinnostuneita kansalaisia.Valtionvarainministeri Stubbilla olikin viesti kaikille nuorille: Unelmoi, usko, uurasta ja onnistu.


Varsinaisena kohokohtana katujuhlassa voitaneen pitää nykyisen pääministerin Juha Sipilän vierailua. Sipilä piti tapahtumassa lyhyen puheen, jonka jälkeen hän jalkautui juhlakansan pariin varsin kiireettömällä otteella.

Pääministeri vastaili kansalaisten ja median kysymyksiin aiheesta kuin aiheesta. Pitkän odottamisen jälkeen kurssin opettajille tarjoutui mahdollisuus puhua pääministerille ja ojentaa hänelle Tylykassi muistoksi ja tervehdykseksi. Ystävällisesti Sipilä suostui vielä poseeraamaan opettajien kanssa kuvassa.





Kaiken kaikkiaan Yrittäjän päivän katujuhla oli hauska kokemus, joka toivon mukaan inspiroi ja innosti niin opettajia kuin opiskelijoitakin.

-Sami









torstai 4. kesäkuuta 2015

Vaikuttava yhteiskuntaopin ykköskurssi


Yhteiskuntaopin ykköskurssi (YH1) käsittelee valtaa ja vaikuttamista monista näkökulmista. Vitosjakson kurssi sai lisäpotkua eduskuntavaaleista ja hallitusneuvotteluista, joita käytiin juuri samaan aikaan, kun opiskelimme kurssilla näitä asioita.

Kurssin alussa opiskelijat pääsivät osallistumaan Tylyn suureen eduskuntavaalipaneeliin. Paneelissa oli seitsemän eduskuntavaaliehdokasta eri puolueista, jotka vastailivat opiskelijoiden tekemiin kysymyksiin. Keskustelua syntyi monenlaisista opiskelijoita kiinnostavista aiheista: säästöjen vaikutuksista, perustulosta ja siitä, miksi nuorten kannattaisi ehdottomasti äänestää.



Kurssin lopulla saimme vieraan, kansanedustaja Ozan Yanarin (Vihr.), joka on paitsi uunituore kansanedustaja, myös entinen tylyläinen. Hänen kanssaan opiskelijat keskustelivat  talouspolitiikasta, valtion velkaantumisesta, ydinvoimasta ja Nato-jäsenyydestä. Ja toki Ozan muisteli myös omia lukiovuosiaan Tylyssä.
 

Vaikuttamisessa tärkeää on myös osata muodostaa omia mielipiteitä ja argumentoida. Oppitunneilla käytiin keskustelua ryhmissä ja harjoiteltiin esimerkiksi vaikuttavan puheen pitämistä. Lisäksi kurssilla oli blogi, jossa opiskelijat kommentoivat ajankohtaisia yhteiskunnallisia asioita ja keskustelivat politiikan kiemuroista.  Linkki blogiin tässä: http://www.yh1blogi.blogspot.fi/

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

EA7 Luonnon ilmiöitä, vaikuttavuutta ja energiaa




Englannin 7. kurssi on valtakunnallinen syventävä kurssi, jonka teemoina ovat ympäristö ja luonto. Asioita ja ilmiöitä tarkastellaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Koko koulun yhteisesti valitsemista ilmiöistä tälle kurssille luontevimmin sopi vaikuttaminen – sen keinoja harjoiteltiin sekä suullisesti, että kirjallisesti. Opiskelijat pitivät vuorollaan uutiskatsauksia ajankohtaisista uutistapahtumista meillä ja muualla.  Erityisesti vaikuttamisen keinoja päästiin testaamaan käytännössä puheen pitämisen (ja kirjoittamisen) kautta. Retorisia keinoja oli harjoiteltu ja osattu hyödyntää omissa ympäristöteemaan liittyvissä vaikuttavuuspuheissa. Kurssin loppupuolella perehdyttiin energia-asioihin: opiskelijat toimivat asiantuntijaryhminä edustaen kukin eri energiamuotoja. Koontiviikon tunnilla jokainen ryhmä piti ensin esitelmän edustamastaan energiamuodosta. Tämän jälkeen käytiin panelikeskustelu, jossa tarvittiin jälleen vaikuttamisen keinoja.


Erityiskiitos ryhmän EA7.6 panelisteille ja keskustelua vetäneelle Jaakolle – you made my (holi)day! : )

maanantai 1. kesäkuuta 2015

ERILAISIA NUORIA, ERILAISIA LÄHTÖKOHTIA -ERILAISIA ELÄMÄNTARINOITA



TE1- ja PS2 -kurssin yhteinen ilmiöprojekti



Toukokuisena tiistai-iltapäivänä TE1 - ja PS 2 -ryhmät kokoontuivat juhlasaliin yhteisen projektin luomiseen.Lähtökohtana oli, miten erilaiset taustat vaikuttavat nuoren psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Opiskelijat jakaantuivat molemmista kursseista koostuviin ryhmiin ja saivat tehtävän luoda oma hahmo lyhyiden perustietojen pohjalta. Opiskelu jatkui eri pisteissä, joissa hahmon elämää työstettiin terveystiedon ja psykologian näkökulmista. Iltapäivän aikana hahmolle muun muassa luotiin identiteetti, pohdittiin seksuaalista suuntaumista sekä minäkuvaa uhkaavia ja suojaavia tekijöitä. Myös tärkeimmät ihmissuhteet luotiin hahmolle ja pohdittiin niiden merkitystä
Pisteillä työskentelyä.
 
Lopuksi ryhmät kiersivät tutustumassa toistensa hahmoihin ja heidän erilaisiin elämiinsä. Kuvassa yksi hahmoista, Lotta 16 v.

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

IYL – International Year of Light 2015

IYL – International Year of Light 2015 teemavuosi sopi aiheena FY3 Aallot –kurssille erinomaisesti. Käsitteeleehän kurssin niin mekaanisia kuin sähkömagneettisia aaltoja, ääntä ja valoa erityisesti sekä niiden ominaisuuksia ja sovelluksia. Valoilmiöt, joskin jotkin, ovat yleismaailmallisia ilmiöitä ja tätä juhlavuotta sopi kurssin aikana sivuta kansainvälisyysilmiön puitteissa.

Light2015.org sivusto toimi erinomaisena lähdemateriaalina opiskelijoiden perehtyessä erilaisiin valoon liittyviin teknisiin sovelluksiin kuten silmälaseihin, valokuituihin ja lasereihin sekä erilaisiin valoilmiöihin, kuten sateenkaaren ja saippuakuplien väreihin. Myös avaruussäteilyyn ja punasiirtymään tutustuttiin ja yhtenä syynä vuoden 2015 valitsemiseksi kansainväliseksi valon vuodeksi on Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian 100v-juhlavuosi. Oppikirjoissa asiat käsitellään suomen kielellä, mutta noilla kansainvälisillä sivuilla moni termi tuli tutuksi myös englanninkielisenä.

Kurssin aluksi opiskelijat tutustuivat sivustoon ja selvittelivät mikä ihme Unesco ja kansainvälinen valonvuosi oikein ovat ja mitä fotoniikka mahtaakaan tarkoittaa. Tämä, kuten ryhmissä toteuttava oma aihe –esitys, toteutettiin jaettuina dokumentteina ja esityksinä, sillä niiden kautta työskenteleminen on koettu näppäräksi ja teknisesti helpoksi. Sen lisäksi, että opiskelijat kokosivat esityksiä, he esittivät ne muille kurssilaisille ja lopuksi tekivät niistä yhden sivun mittaisen posterin.


Huhtikuussa neljä tiedetutoriamme oli MAOLin Valoa Pilvessä -kevätkoulutuspäivillä esittelemässä mitä kaikkea he tiedetutoreina ovat tehneet ja mitä toiminta on heille antanut. Tuo tapahtuma oli yksi lukuisista kansainvälisen valovuoden tapahtumista Suomessa Lux Helsingin ja SciFest Power of Light –tapahtumien lisäksi.

ERILAISUUS KEMIAN, MATEMATIIKAN, ÄIDINKIELEN, HISTORIAN, KUVAAMATAIDON JA USKONNON KURSSIEN NÄKÖKULMISTA




Yhteisprojektimme tarkoituksena oli toteuttaa erilaisuus-ilmiötä aidosti oppiainerajat ylittäen. Ilmiötä tarkasteltiin kuitenkin jokaisen oppiaineen opetussuunnitelman sallimissa rajoissa. Tarkoituksena ei ollut keksiä mitään uutta ja erikoista, vaan kohdata niissä oppiaineiden leikkauspisteissä, jotka ovat luonnollisesti olemassa. Yhden ison projektin sisällä oli useampia pienempiä projekteja.

UE 3.7 + ÄI 3.7



 Erilaisuus – eriarvoisuus- teemaa käsiteltiin uskonnon ryhmissä esitelmien avulla. Aihetta tarkasteltiin ryhmätyöprojektina ja näkökulmina olivat ikä, rotu, sukupuoli, uskonto, seksuaalisuus, ympäristö, koulutus, kansallisuus, yhteiskunnallinen vakaus, köyhyys, työ ja terveys.
Äidinkielen kirjallisuuskurssilla luettiin erilaisia tekstejä samoista aiheista. Opiskelijat kirjoittivat novelleja tai dialogeja eläytyen uskonnon kurssilla käsiteltyyn aiheeseen (esim. minäkertoja tai päähenkilö oli ”erilainen”). Ryhmät tutustuivat toistensa aiheisiin yhteisellä oppitunnilla ja tutustuivat sähköisesti tuotettuihin töihin.  Aivan kurssin lopussa äidinkielen opiskelijat käyttivät uskonnon töitä aineistoesseidensä lähteinä.


 UE 3.6 + HI 2.8

Historian kurssilla tutustuttiin eurooppalaiseen ihmiseen eri aikakausina. Opiskelijat tekivät esitelmiä eri aikakauden ilmiöistä. Uskonnon ja historian opiskelijat viettivät yhteisen oppitunnin tutustuen toistensa näkökulmiin. Uskonnon opiskelijat kertoivat pienryhmissä töistään ja historian opiskelijat pitivät esitelmiä antiikin ja keskiajan ilmiöistä. Huomasimme miten erilaisuuden eri näkökulmat ovat aina olleet olemassa ja niihin on suhtauduttu hieman eri tavalla eri aikoina. Ja niinpä uskonnon opiskelijat saivat omien esitelmiensä sisältöön historiallista kehityskaarta.


UE3.6, UE3.7 + N5

Uskonnon opiskelijat tilasivat tilastomatematiikan opiskelijoilta aiheeseensa sopivia tilastoraportteja, joita varten he olivat jakaneet numeerisen datan Google Driven kautta. Näin matematiikan opiskelijat pääsivät harjoittelemaan tilastotietojen havainnollistamista ja analysointia sekä pohtimaan johtopäätöksiä ja tulosten mielekkyyttä.



KE 1 + ÄI 3 + KU

 Kaunokirjallisuuden kurssilla perehdyttiin kaunokirjallisuuden eri lajeihin ja opeteltiin erittelemään ja tulkitsemaan tekstejä. Harjoittelimme myös luovaa kielen käyttöä luonnontieteen näkökulmasta ja kirjoitimme runoja Ke1 alkuaine-esittelyjen pohjalta. Kuvaamataidon opiskelijat tulkitsivat runoja värein ja kuvin. Koska kurssit olivat eri koodeilla, yhteistyö tapahtui Google Driven avulla.





Projektiin osallistui 7 opetusryhmää, 6 oppiainetta ja lehtorit Anne Maria Mäkelä, Samuel Hinkkanen, Mikko Damski, Päivi Virtanen ja Satu Vierimaa


perjantai 29. toukokuuta 2015

Vaikuttamista matamatiikassa



 Tilastomatematiikkaa opiskeltiin kurssilla M6 maantieteen projektityöhön
liittyviä tilastollisia aineistoja käsittelemällä. Opiskelijat tutkivat valitsemansa kahden muuttujan välistä yhteyttä maantieteen “Oma paikka”-töissä käytettyjen valtioiden osalta. Opiskelijat esittelivät tilastoanalyysinsä koko ryhmälle, jolloin kunkin valtion tyypilliset piirteet tulivat esille ja eri aiheista tehdyistä tilastovertailuista voitiin tehdä kokoavia johtopäätöksiä. Toisen kurssin aiheisiin liittyvät tilastot toivat selvästi mielekkyyttä aineiston käsittelyyn. Tämä näkyi tilastotöiden korkeana tasona.

Pitkän matematiikan 1. vuoden opiskelijat tutkivat graafisesti Geogebran avulla miten yhtälön kertoimet vaikuttavat yhtälön kuvaajaan. Projektitöissä tutkittiiin eri kartioleikkausten yhtälöitä. Alla olevassa kuvassa on liukusäädinten avulla muutettu baraabelin yhtälön kertoimia. Yhtälöiden tutkiminen onnistui myös liikuttelemalla kuviota koordinaatistossa, jolloin voi tarkkailla mikä yhtälön kerroin muuttuu ja mihin suuntaan.


















Talousmatematiikan kurssilla opiskelijat pohtivat omaan taulouteen vaikuttamisen tapoja. Kurssi aloitettiin budjetin laatimisella ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi. Lainoihin, verotukseen, sijoittamiseen ja indeksilaskentaa tutustuttiin opiskelijoiden esitysten avulla.