torstai 21. toukokuuta 2015

Lineaarisen mallikkaasti

Maantieteenopettajan vinkkaamana matematiikanopettaja löysi tiensä statsilk.com-sivustolle. Osoitteesta löytyy sadoittain tilastoja kaikista maailman valtioista, mutta matikistia miellytti erityisesti kuvaajien laatiminen sivulta löytyvän sovelluksen avulla. Vaaka- ja pystyakseleille saa valita mieleisensä muuttujat, minkä jälkeen valtioita edustavat pallot ilmaantuvat koordinaatistoon ja sovellus tekee parhaansa sovittaakseen niiden kautta kulkevan suoran. Pisteisiin sovelletaan siis lineaarista mallia, joka on N3-kurssin keskeistä sisältöä. Siksipä ilmiöjakson N3-kurssilaiset pääsivät omat kuvaajansa laatimaan. Koska kynät ja viivoittimet voitiin heittää nurkkaan, tärkeimmäksi tehtäväksi tuli hyvin korreloivien muuttujien löytäminen ja kuvaajan tulkinta. Tulkinnassa opiskelijat käyttivät maantieteen, historian ja yhteiskuntaopin tietojen lisäksi myös mm. harrastuksistaan ja mielenkiinnonkohteistaan hankkimaansa osaamista.

Tässä alla Jonatanin mallikas kuvaaja ja valikoituja sitaatteja sen tulkinnasta


"X= FIFA rank (2014)
Y= ELO rating jalkapallossa (2014)
Pallot kuvaavat niitä valtioita, joilta X ja Y on tilastoitu
Suoran yhtälö on Y=-4.87x+1914.5 ja sen korrelaatiokerroin on -0,81 eli korrelaatio on todella korkea."

"Toisena oleva Saksa johtaa Espanjaa huomattavasti ELO ratingissä, vaikka Espanja johtaa FIFA rankissa. Sillä FIFA rankissa vaikuttaa maan suoritukset, kun taas ELO ratingissä pelaajien henkilökohtainen taitotaso. Henkilökohtainen taitotaso ei kuitenkaan takaa yhteenpelaavuutta maanmiestesi kanssa."

"Myös esimerkiksi Suomen taitotaso on parempi kuin Honduraksen, mutta Suomi on peräti 28 sijaa perässä FIFA rankissä. Tämä todistaa sen että maan jalkapallo menestykseen vaikuttaa muutkin asiat kuin pelaajien taitotaso, Mutta melkein kaikki maat sijoittautuvat lähelle viivaa ja siitä voimmekin päätellä ELO ratingin vaikutuksen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.