sunnuntai 31. toukokuuta 2015

IYL – International Year of Light 2015

IYL – International Year of Light 2015 teemavuosi sopi aiheena FY3 Aallot –kurssille erinomaisesti. Käsitteeleehän kurssin niin mekaanisia kuin sähkömagneettisia aaltoja, ääntä ja valoa erityisesti sekä niiden ominaisuuksia ja sovelluksia. Valoilmiöt, joskin jotkin, ovat yleismaailmallisia ilmiöitä ja tätä juhlavuotta sopi kurssin aikana sivuta kansainvälisyysilmiön puitteissa.

Light2015.org sivusto toimi erinomaisena lähdemateriaalina opiskelijoiden perehtyessä erilaisiin valoon liittyviin teknisiin sovelluksiin kuten silmälaseihin, valokuituihin ja lasereihin sekä erilaisiin valoilmiöihin, kuten sateenkaaren ja saippuakuplien väreihin. Myös avaruussäteilyyn ja punasiirtymään tutustuttiin ja yhtenä syynä vuoden 2015 valitsemiseksi kansainväliseksi valon vuodeksi on Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian 100v-juhlavuosi. Oppikirjoissa asiat käsitellään suomen kielellä, mutta noilla kansainvälisillä sivuilla moni termi tuli tutuksi myös englanninkielisenä.

Kurssin aluksi opiskelijat tutustuivat sivustoon ja selvittelivät mikä ihme Unesco ja kansainvälinen valonvuosi oikein ovat ja mitä fotoniikka mahtaakaan tarkoittaa. Tämä, kuten ryhmissä toteuttava oma aihe –esitys, toteutettiin jaettuina dokumentteina ja esityksinä, sillä niiden kautta työskenteleminen on koettu näppäräksi ja teknisesti helpoksi. Sen lisäksi, että opiskelijat kokosivat esityksiä, he esittivät ne muille kurssilaisille ja lopuksi tekivät niistä yhden sivun mittaisen posterin.


Huhtikuussa neljä tiedetutoriamme oli MAOLin Valoa Pilvessä -kevätkoulutuspäivillä esittelemässä mitä kaikkea he tiedetutoreina ovat tehneet ja mitä toiminta on heille antanut. Tuo tapahtuma oli yksi lukuisista kansainvälisen valovuoden tapahtumista Suomessa Lux Helsingin ja SciFest Power of Light –tapahtumien lisäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.