keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Kaisa Rastimon elokuva Lauran huone Orionissa


Etu-Töölön opiskelijat vierailivat 29.4. elokuvateatteri Orionissa, joka on vuonna 1928 käyttöön otettua art deco-teatteri. Nykyään se Kansallisen audiovisuaalisen instituutin teatteri eli tutumpi useimmille elokuva-arkistona.

Orion vuokrattiin Kaisa Rastimon elokuvan Lauran huone näytöstä varten. Ohjaaja esitteli elokuvan joka on vuonna 1988 ilmestynyt, reilun 50 minuutin mittainen komediaelokuva, joka käsittelee ydinperheen ihmissuhteita satiirisesti. Elokuvan pääosissa nähdään Mari RantasilaIlkka MerivaaraKristiina Halkola ja Paavo Piskonen.

Elokuvan käsikirjoitus syntyi Rastimon opiskellessa Teatterikorkeakoulussa Jussi Parviaisen dramaturgiakurssilla, ja elokuva toteutui Taideteollisen korkeakoulun ohjauslopputyönä.

Elokuvan jälkeen ohjaaja kertoi elokuvan valmistumisesta lisää sekä opiskelustaan.

Hän pääsi jo 19-vuotiaana Taideteolliseen korkeakouluun mutta tunsi itsensä yksinäiseksi, koska muut opiskelijat olivat 30-vuotiaita miehiä.

Nuori elokuvaleikkausta opiskeleva Rastimo pääsi teatterikoulun dramaturgiakurssille ylimääräisenä opiskelijana osoitettuaan dramaturgian lehtori Outi Nyytäjälle pystyvänsä kijoittamaan kiinnostavia tarinoita.

Lauran huone on kirjoitettu näytelmäksi, mutta kun sen ohjasi teatterikorkeakoulun ohjaaja opiskelija esityksestä tuli raskas ja huono, eikä sitä koskaan esitetty.

Elokuvataiteen laitoksen opettajat kuitenkin pitivät käsikirjoituksesta ja ehdottivat että Rastimo ohjaa elokuvan. Hän suostui vaikka ei ollut koskaan ohjannut mitään. Elokuva kuvattiin Taideteollisen elokuvastudiossa. Päivät olivat pitkiä, aamu kahdeksasta puoleenyöhön. Koulu maksoi näyttelijöiden palkat, filmin ja kameroiden vuokran. Lavasteet hankittiin sponsoreilta. Ohjaaja kertoi olleensa nuori ja epävarma kuvauksissa, koska luuli että hänellä pitää olla näkemys jokaiseen asiaan. Onneksi kokenut näyttelijä Kristiina Halkola rauhoitteli ja sanoi elokuvan olevan hidas prosessi. Kuvausten jälkeen Rastimo leikkasi elokuvaa vuoden, jonka aikana ääninauha kului filmistä huonoksi.

Elokuvan valmistuttua Rastimo sai vaikeuksien kautta elokuvansa Tampereen elokuvajuhlille vaikka opettajat sitä vastustivatkin. 1980-luvulla suomalaiset elokuvat olivat taiteellisia ja harmaita. Absurdi komedia sai ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Helena Ylänne piti sitä maailman ihhottavimpana ja rumimpana elokuvana. Elokuvajuhlien esityksessä yleisö kuitenkin nauroi revetäkseen ja piti siitä. Rastimo sai yllätyksekseen Risto Jarva -palkinnon sekä palkittin Jussi-kunniakirjalla.http://fi.wikipedia.org/wiki/Lauran_huone

http://www.youtube.com/watch?v=8Dcp51rklXA

Teksti ja video Mikko Damski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.