maanantai 11. tammikuuta 2016

Opiskelijoiden ja opettajien OPS-teemapäivä
Opiskelijoiden ja opettajien OPS-teemapäivä
 
Etu-Töölön lukiossa vietettiin 16.12.2015 koko lukion yhteistä teemapäivää, jonka tavoitteena oli tutustuttaa koko koulu uuteen syksyllä 2016 voimaan tulevaan opetussuunnitelmaan eli OPSiin ja osallistaa opiskelijoita ideoimaan uuden OPSin kursseille uudenlaisia toteutus- ja työskentelytapoja. Tavoitteena oli myös löytää uusia, opiskelijoiden kannalta kiinnostavia ilmiöitä ja luoda uusista kursseista enemmän yrittäjyyttä ja opiskelijoiden omia kiinnostuksen kohteita painottavia kokonaisuuksia, joissa korostuisi erityisesti oppimisen ilo.
 
Koska aihe oli tärkeä, päätimme pyhittää teemalle kokonaisen koulupäivän. Aamupäivällä oli sekä opettajien tekemät oppiainemessut uuden OPSin hengessä että yhteinen salitilaisuus.


Bruce Oreck
Salitilaisuuden juontajana ja sparraajana oli yhteisöpedagogi Antti Leppilampi
Nimekkäin puhujista oli kaikki esityksellään vanginnut Yhdysvaltojen entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck, joka piti mukaansatempaavaan esityksen siitä, kuinka epäonnistumisen pelko halvaannuttaa usein meitä, vaikka meillä on mahtava potentiaali ja vahvuuksia enemmän kuin usein uskommekaan. Etenkin Oreckin esitys keskustelutti opiskelijoita päivän mittaan myöhemminkin. 

Antti Leppilampi
Timo Aalto
Oman yrittäjätarinansa kävi kertomassa Elämystaikurit aikoinaan perustanut Timo Aalto, joka toimii nykyään Tapauksen Managing Directorina. Myös hänen esimerkkinsä voi kannustaa monia seuraamaan omia unelmiaan ja tekemään niistä totta.

Oppiainemessuilla opiskelijat tutustuivat uuteen opetussuunnitelmaan, osallistuivat erilaisiin kilpailuihin ja ehdottivat mobiilikyselyssä tulevia ilmiöitä. Opiskelijat kiittelivät messuja myös siitä, että niiden aikana oli helppo lähestyä opettajia ja jutella vapaamuotoisemminkin. Myös monet opettajien vetämät kilpailut, esittelyt ja herkut koettiin hauskoiksi päivän piristyksiksi. Palautteissa nousikin selkeä toive, että vastaavia teemapäiviä järjestettäisiin useamminkin.

Ruokailun, joka toteutettiin niin sanotusti työpaikan lounaspalaverin hengessä, jälkeen opiskelijat pääsivät opettajien kanssa ideoimaan tarkemmin oppiaineiden opetussuunnitelmia. Kysymykset keskittyivät erityisesti siihen, miten kutakin kurssia voitaisiin opiskella uusin, ehkä ennen kokemattominkin tavoin ja miten kursseille saatasiin lisää oppimisen iloa. Kaikkien opiskelijoiden ideat kerättiin sähköisesti talteen jatkoideointia ja toteutusta varten.

Mitä päivästä sitten jäi käteen? Saimme opiskelijoilta paljon hyvää palautetta oppilaiden ja opettajien uudenlaisesta lähentymisestä. Päivä koettiin kiinnostavaksi ja tarpeelliseksi. Saimme paljon (161!) uutta ehdotusta ilmiöiksi ja joukossa on todellisia helmiä, jotka varmasti voivat toimia erinomaisena pohjana uusia ilmiöitä suunniteltaessa. Myös jo olemassa olevia ilmiöitä esitettiin joko jo toteutetussa tai hieman uudenlaisessa muodossa. 

Kokonaisuutena päivää pidettiin onnistuneena tapana osallistaa myös opiskelijat OPS-työhön ja kuulla heitä aidosti. Varsinkin tärkeää oli, että päivä järjestettiin, kun yleistä osaa vasta kirjoitettiin ja ainekohtaisten osuuksien kirjoittaminen aloitetaan vasta nyt alkuvuodesta. Näin opiskelijoiden ideat pääsevät aidosti osaksi opetussuunnitelmaprosessia.


Ohjelma suunniteltiin yhteistyössä Yrittävä Suomi ry:n kanssa, joka on toteuttanut vastaavia teemapäiviä peruskoulussa kaksipäiväisenä jo aiemmin. Teemapäivä olikin samalla myös lukiopilotti, jonka on tarkoitus levitä myös muihin Suomen lukioihin. Lukiopilottia suunnittelivat Jenni Korte Etu-Töölön lukiosta, Mikko Aalto konsulttiyhtiö Milestonesta ja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TAT:sta.

Kuvat Etu-Töölön lukion Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/etutoolonlukio/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.