maanantai 23. kesäkuuta 2014

YR2-leiri - vitosjaksossa taas ensi vuonna, ilmoittaudu heti!

Perjantaina 9.5.2014 ja lauantaina 10.5.2014 pidettiin koulussamme jälleen jo perinteeksi muodostunut YR2-leiri. Alla opiskelijoiden laatima postaus leiristä. Leiri järjestetään taas ensi vuonna, joten muista ilmoittautua mukaan, jos et tänä vuonna tai aiemmin ole sille osallistunut.

Yleistä

NY 24h -leiri on Nuori Yrittäjyys ry:n suunnittelema 2. asteen opiskelijoille tarkoitettu opintokokonaisuus, jonka avulla nuorille opetetaan yrittäjyyttä ja työelämätaitoja. Leiri koostuu erilaisista rasteista, joista osaa pitävät eri alojen asiatuntijat. Leirin verkkosivut löytyvät osoitteesta  http://nuoriyrittajyys.fi/share/ny-24h-leiri/ .  
Yritystoiminnan aloittelua.

2014 leiri ei ollut 24h vaan se oli jaettu kahteen osaan, perjantaille ja lauantaille. Perjantaina aloitimme leirin kello 11 ja teimme päivän aikana erilaisia ryhmätöitä, leikkejä ja rasteja. Pääsimme kello 21 kotiin. Lauantaina jatkoimme ryhmätöitä ja teimme lisää rasteja. Rastit ja työt liittyivät ryhmähengen luomiseen ja yrityksen perustamiseen. Kehitimme ryhmissä kuvitteellisia liikeideoita ja aloimme perustaa kuvitteellista yritystä sen ympärille. Tällä tavoin opimme mitä kaikkea yritys tarvitsee toimiakseen. Leirin lopussa tutustuimme toisten tekemiin töihin.  


Erilaisia rasteja 

Yrittäjyys 2 -leirillä oli tarkoituksena 3-6 hengen ryhmissä perustaa oma yritys. Ryhmän apuna oli oma tuutorioppilas, joka antoi opastusta ja ideoi kanssamme yritysideaa. Ensimmäisenä tutustuimme toisiimme ja tarkoituksena oli siis keksiä yritykselle idea. Päivän tavoitteena oli saada selkeä kuva yrityksestämme ja sen tavoitteista. Rasteilla muun muassa tuutoreiden avustuksella mietimme yrityksemme menoja ja tuloja sekä heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja kilpailuja. Pohdimme myös millaisille asiakkaille palvelumme ovat suunnattuja. Ensimmäisen päivän jälkeen meillä oli jo selkeä kuva yrityksemme toiminnasta sekä tavoitteista. 


Kaikilla leiriyrityksillä oli oma motto. Tällä motolla haluttiin korostaa, että palveluja tarjotaan myös toisella kotimaisella kielellä. 

Kaisa-ope oli Mediapeli-leikissä Hesarin toimituspäällikkö, jolle myytiin omaa yritystä koskevia lehtijuttuja.


Mainosvideoita kuvattiin myös ulkona.

Toisena päivänä kehittelimme edelleen yrityksen ideaa ja aloimme luoda yrityksemme julkikuvaa. Teimme edellisenä päivänä aloittamamme mainosvideot loppuun Kaisa Rastimon opastuksella. Kehittelimme myös yritykselle logon, joista yhdellä rastilla teimme mahdollisimman monta käyntikorttia tietyssä ajassa. Toisena päivänä meillä oli myös hauska cupcake-rasti, jossa loimme ryhmämme kanssa yhdenmukaisia, yritystämme ilmentäviä kuppikakkuja. Oli myös mukava käydä hieman vapaamuotoisemmilla rasteilla, kuten karaokerastilla, jossa sai laulaa sydämensä kyllyydestä. Loppua kohden meillä oli myös jonkin verran vapaa-aikaa, sillä leiri oli kokonaisuudessaan henkisesti voimia vievä. Eräällä rastilla muun muassa teimme omat pizzamme ja luonnollisesti söimme ne.  

 
Valmiit videot olivat mahtavia. Tässä TGIF Eventsin tuotos.


Kaiken kaikkiaan yrittäjyysleiri oli monipuolinen ja opettavainen. Opimme paljon yrittäjyydestä ja sen eri ulottuvuuksista. Saimme myös idean siitä, kuinka vaativaa oman yrityksen luominen tyhjästä voikaan olla. Leiri oli todella mukava ja siellä tutustui helposti muihin leiriläisiin, sillä teimme niin paljon asioita yhdessä. 

YR2-leirin tuutorina  

Tuutorina oli ihan mukavaa olla, enemmän oli positiivisia juttuja kuin negatiivisia. Parasta oli se, kun pitämällään rastilla sai leiriläiset oppimaan jotain. Myös ryhmien yritysten kehittyminen, yhteistyön tiivistyminen ja onnistumisen riemu olivat huikeaa katseltavaa. Ryhmän johtamiskokemus oli kullanarvoinen.  

Leirituutorin työnkuvaan jää myös hiukan kehitettävää. Tuutorina emme päässeet osallistumaan rastien suorittamiseen, mikä oli kovin harmillista. Kokonaisuutena leiritutorina oli mahtavaa olla, olemme kiitollisia saamastamme mahdollisuudesta ja hauskoista hetkistä molempina päivinä. Vaikka vietimme kahtena päivänä yli 20 tuntia koulussa, aika lensi kuin siivillä.Leirituutorien tehtävänä on ohjata ja auttaa leiriläisiä. 
Tuutorit osallistuvat myös osallistuvat myös joukkueiden työskentelyn arviointiin.

Vapaa-aika ja ruoka YR2-kurssilla  

Vapaa-aika kului mukavasti toisiimme tutustuen. Oli mukava viettää aikaa uusien ihmisten kanssa, joihin ei ollut aiemmin tutustunut. Ruokaa oli riittävästi, ja saimme itse osallistua sen tekemiseen. Söimme muun muassa pullaa, pitsaa ja muffinsseja. Erityisesti pitsa oli hyvää, sillä jokainen sai valita omat täytteensä. Lauantai-iltana katsoimme jääkiekon MM-kisoja musiikkiluokan isolta screeniltä pitsaa syöden. Ruoka oli osana myös leirin tehtäviä.

Leipää..
Esimerkiksi muffinssirasti oli YR2-leirin rasti. Siinä suunnittelimme muffinssit hyväntekeväisyyskohteisiin. Vapaa-ajalla yhteishenki tiivistyi, ja leiristä tuli vielä mukavampi.  

...ja cupcakeja!

YR2-gallupin yhteenveto (Gallup toteutettiin leiriläisille jaetuin kyselylomakkein.)

* Leirissä erityisen hyvää oli ryhmähenki, ruoka, tunnelma, rentous  
* Leirissä huonoa oli se, että koululla ei yövytty ja etteivät tutorit päässeet osallistumaan leirin ohjelmaan tarpeeksi.  
* Helpoimpiin tehtäviin kuului mediapeli ja vaikeinta oli ajoissa tuleminen.  
* Kaikkien mielestä leiri oli hyödyllinen tulevaisuutta ajatellen.  
* Kaikki suosittelisivat YR-2 leiriä ystävilleen.  

Teksti, kuvat ja kuvissa näkyvät työt: Dounia, Theo, Ardiana, Miro, Aati, Petra, Pauliina, Matias, Pietari, Hans, Essi, Hanna, Jonis, Aleksi, Ronja, Ida, Oren, Emmi, Adeliina, Oliver, Meri, Lauri sekä HEK ja ISA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.